Klyftorna i Danderyd lika stora som i Lesotho

Inkomstklyftorna i Danderyd är störst i Sverige.
Inkomstklyftorna i Danderyd är störst i Sverige.
De ekonomiska skillnaderna fortsätter att öka i Stockholms län.
Trots en minskning har Danderyds kommun fortfarande störst klyftor i landet, visar ny statistik från SCB.

De ekonomiska klyftorna har ökat stadigt i länet mellan 2012 och 2016, det visar ny statistik från SCB.

För att visa skillnaderna används den så kallade gini-koefficienten, där siffran 0 innebär att alla individer i en grupp har exakt lika stora tillgångar. 1 är å andra sidan det högsta värdet som innebär total ojämlikhet.

I Danderyd är den siffran 0.552. Störst i landet och i paritet med inkomstskillnaderna i hela Lesotho, enligt Världsbankens Gini-index.

Och det trots en minskning från 0.569 i fjol.

Skillnaderna rekordstora i länet

I hela länet ökar däremot klyftorna till en rekordnivå på 0.373.

Medianinkomsten bland länsborna har ökat med 30 000 kronor per år. Men samtidigt har andelen människor som anses leva med låg ekonomisk standard varit statisk.

Benämningen används för de som tjänar 60 procent mindre än medianinkomsten och antas leva i det som också kallas ”relativ fattigdom”.

Klyftan märks fysiskt. Vi som har mindre pengar trycks längre ut från stan.

Vanja Persson, författare.

För Vanja Persson, 49 – som blev sjukskriven 2007 och därefter fick sin inkomst mer än halverad på sju år – märks klyftorna tydligt. Inte bara i statistiken.

– Speciellt eftersom jag levt på båda sidor. Jag bodde på Kungsholmen innan jag blev sjukskriven. Nu bor jag i Hässelby i ett område med dåligt rykte. Klyftan märks även fysiskt. Det är tydligt att vi som har mindre pengar trycks längre ut från stan och pengarna.

I ett och ett halvt år levde hon helt utan inkomst, när Försäkringskassan drog in hennes sjukpenning.

Grunden är ett hårdare samhällsklimat som Vanja Persson märkt av.

– Man har gått från att tycka att folk som har det svårt ska få hjälp till att leva på liknande förutsättningar som alla andra till att var person ska sköta sitt och sina pengar.

Vill hjälpa andra i samma sits

För Vanja Persson är läget något stabilare i dagsläget, men med sina erfarenheterna från den tuffa tiden vill hon hjälpa andra i liknande situation.

Därför skrev hon boken ”Krisboken”.

– Det kan hända vem som helst och ofta har man inte ens tänkt tanken innan det händer, eftersom folk tror att skyddsnäten fortfarande finns på plats. Syftet är även att folk ska få upp ögonen för de här ökade problemen.

Inkomstskillnaderna i Stockholms län

Rankingen för kommunernas gini-koefficient 2015 till 2016.

Källa: SCB.