ANNONS

”Vi knackar på redan vid en svag misstanke”

Beslagtagen narkotika samt urinprov från tidigare hembesök.
Beslagtagen narkotika samt urinprov från tidigare hembesök.
Beslagtagen narkotika samt urinprov från tidigare hembesök.
Beslagtagen narkotika samt urinprov från tidigare hembesök.
Är du ung och ostraffad, och misstänks ha brukat narkotika?
Då kan du få ett oanmält hembesök från polisen.
– Vi knackar på redan vid en svag misstanke, säger Magnus Carmelid på Sollentuna-polisen.
ANNONS

Förra veckan genomfördes en särskild instats i lokalpolisområdet, och under tre dagar fick ett tiotal familjer i Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna besök av civilklädda poliser.

– Vi kan åka hem till någon med en relativt svag misstanke, och med relativt lite information. Men vi tycker att det är bättre än att inte göra något alls, det vill säga att vi sätter den information som eventuellt pekar på att deras barn missbrukar narkotika i en pärm – och sedan inte berätta detta för föräldrarna, säger Magnus Carmelid.

 Vi upplever att ungdomar och deras föräldrar i vissa fall lever i parallella världar

Magnus Carmelid

Han berättar att många föräldrar blir chockade, och det är inte ovanligt att de inte vill ta till sig att deras barn rör sig i kretsar där det förekommer narkotika. I vissa fall slår starka försvarsmekanismer till – även från föräldrarnas sida.

– Vi upplever att ungdomar och deras föräldrar i vissa fall lever i parallella världar. Narkotika – och i synnerhet cannabis – har tyvärr blivit relativt vanligt. Det finns i samtliga områden, skolor, samhällsklasser och kompiskretsar, säger Magnus Carmelid.

Men i de flesta fall blir det ett bra samtal, menar han.

– Den vanligaste reaktionen är att de först är oförstående, sedan oroliga och i slutändan är de flesta tacksamma över att vi kom, säger Magnus Carmelid och fortsätter:

– Det är svårt att vara tonårsförälder. Kompisarna är otroligt viktiga och har en enorm påverkan. Många föräldrar vet inte hur de ska prata med sina barn och droger, och har själva en väldigt liten insyn.

ANNONS

Vad resulterar hembesöken i?

– I vissa fall blir det ”bara” ett bra samtal, och vi åker därifrån efter att ha fått ungdomens och föräldrarnas världar att närma sig varandra. I vissa fall blir ungdomen misstänkt för brott. Om vi når upp till vad som kallas för skälig misstanke får ungdomen lämna ett urinprov. Grund för den misstanken kan vara hur ungdomen beter sig, eller vad den själv berättar, säger Magnus Carmelid.

Varifrån kommer informationen som föranleder ett hembesök?

– Vi rör oss väldigt mycket ute i samhället och ser och hör saker hela tiden. Många gånger kan det handla om att de har befunnit sig i sammanhang där kompisar har brukat. Det kan också handla om att det i en utredning kommer fram att personen A har rökt cannabis tillsammans med personen B. Då åker vi hem till B och försöker ta reda på om det stämmer, säger Magnus Carmelid.

Varför har ni de här samtalen i hemmet?

– Om man hänger med polarna i Sigma eller Sollentuna centrum är det lätt att man lägger på en attityd. Då kan det vara svårt att komma innanför skinnet, även om våra poliser är duktiga på att prata med ungdomar. I hemmiljö blir det mer avslappnat och oftast ett bättre samtal, säger Magnus Carmelid.

Om man hänger med polarna i Sigma eller Sollentuna centrum är det lätt att man lägger på en attityd

Magnus Carmelid, polisen

Fakta

Hembesök för att förebygga narkotikamissbruk

Hembesöken är en vanlig arbetsmetod i polisens förebyggande arbete mot narkotika.

Syftet är att avbryta destruktiva mönster och att kunna slussa vidare personen till socialtjänsten och Mini Maria.

Målgruppen är främst unga under 18 år som inte är straffade sedan tidigare.

Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.