P-böter knäcker Visättravägens hyresgäster

"Jag fick flera tusen i böter till att börja med, nu har jag flyttat bilen till en kompis"
"Jag fick flera tusen i böter till att börja med, nu har jag flyttat bilen till en kompis"
Visättravägen i Flemingsberg.
Visättravägen i Flemingsberg.
Containern som står längs med Visättravägen, samma sida som bilarna parkerar  på.
Containern som står längs med Visättravägen, samma sida som bilarna parkerar på.
Renoveringen av hyreshuset på Visättravägen har pågått sedan juli förra året. Sedan dess har det varit parkeringskaos. Och på senare tid har antalet p-böter ökat dramatiskt.
– Några grannar har fått ta av semesterpengar och besparingar för att betala böterna, säger Peter Carlsson.

Renovering pågår i ett av hyreshusen på Visättravägen i Flemingsberg. Tidigare har hyresgästerna kunnat ha sina bilar i ett garage under huset. Men i samband med renoveringen har de av fastighetsägarenav Carnegie erbjudits parkeringsplats i Flemingsbergs industriområde, 20 minuter gångväg från Visättravägen.

– Det är inte kul att stå där. Det är mörkt och undangömt – och som ett kakfat om man vill göra inbrott i en bil, säger Peter Carlsson, boende på Visättravägen.

Böter var tredje dag

Den som väljer att stå kvar på Visättravägen får böter var tredje dag. En p-bot kostar 450 kronor, på en månad blir det 4 000–5 000 kronor.

– Det är låginkomsttagare som bor här. Vi har inte råd med böterna. Jag har ställt min bil hos en kompis. Några grannar har fått ta av semesterpengar och besparingar för att betala böterna, säger Peter Carlsson.

Peter Carlsson visar upp en yta som skulle kunna användas till parkering, enligt honom.

Renoveringen beräknas pågå fram till oktober i år. Därefter ska man kunna parkera som vanligt i hyreshusets garage gen.

De boende skulle vilja få tillåtelse att parkera på Visättravägen under renoveringsperioden eller på en provisorisk parkering som ligger närmare än industriområdet som ligger minst 20 minuter bort.

Peter Carlsson har ett konkret förslag, en gräsyta intill Visättravägen.

– Politikerna säger att vi inte kan stå längs med gatan för utryckningsfordon, men en stor container som är en halvmeter bredare än bilarna får stå kvar.

Huddinge kommuns trafikingenjörer har utrett parkeringssituationen på Visättravägen flera gånger under renoveringen.

– Det finns inte plats för utryckningsfordon, gatan är för smal. Jag får lita på våra trafikingenjörer, säger Malin Danielsson (L), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

Den parkering som har erbjudits till de boende har varit för långt bort har, enligt de boende. Kommunen och fastighetsbolaget Carnegie kommer att erbjuda en ny parkering, vid korsningen Regulatorvägen och Kvarnängsvägen.

– De boende kommer få tillgång till en annan parkering som de kan använda under renoveringen. Den ska vara i bruk inom en snar framtid, säger Malin Danielsson (L).

Det står en står container på Visättravägen. Varför kan den stå där, men inte bilarna?

– Jag vet inte, utan jag måste prata med kommunens trafikingenjörer. Den kan ha fått tillstånd och om inte, så ska den inte stå där, säger Malin Danielsson(L).