ANNONS

Knallgrönt vatten vid Hässelbyverket – här är förklaringen

Grönfärgat vatten, Hässelby värmeverk, fjärrvärmevatten, pyranin
Så här såg Mälarens vatten intill Hässelbyverket ut vid lunchtid i söndags.
Varför har vattnet runt värmeverket i Hässelby varit knallgrönt i veckan? Den synnerligen berättigade frågan får nu sitt svar – och någon anledning till oro finns inte.
ANNONS

När Hässelbybon Pierre Rehnberg och hans familj i söndags var ute och promenerade längs vattnet på väg mot Kanaanbadet såg de något märkligt.

– Det lyste grönt i vattnet vid värmeverket. Det kändes inte som någon algblomning, det var lite för knallgrönt. Man undrar ju om det är något farligt utsläpp. Folk badade inte långt därifrån, säger han.

Planerat utsläpp

Men det är ingenting att oroa sig för, enligt Stockholms Exergi som driver värmeverket.

Det missfärgade vattnet beror på ett planerat utsläpp av fjärrvärmevatten. Sådant vatten är grönfärgad av ämnet pyranin – som är ofarligt för såväl människor som natur – för att det ska vara lättare att upptäcka läckage.

Denna gång rör det sig om ett inre besiktningsarbete av Hässelbyverkets ackumulatortank, som rymmer 4 000 kubikmeter vatten. Arbetet pågår under flera dagar.

Ofarligt färgämne

Enligt bolagets marknadsföringschef Charlotte Lindevall pumpas större delen av vattnet ut i fjärrvärmenätet, men av ”pumptekniska skäl” går det inte att bli av med allt. Det sista vattnet – mellan 10 och 50 kubikmeter – släpps därför ut i Mälaren.

– Hur mycket det syns är beroende av hur snabbt vi pumpar ut vattnet och hur snabbt det späds med Mälarens vatten. Pyranin ger en kraftigt grön färg redan vid låg inblandning, men det är helt ofarligt, säger hon.

 

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.