Hade bild på knark – döms för grovt brott

Innehållet i den stora vita påsen var amfetamin, slog tingsrätten fast.
Innehållet i den stora vita påsen var amfetamin, slog tingsrätten fast.
Genom att titta på en bild kom experterna fram till att innehållet i påsen varken var ost eller glass – utan amfetamin.
Därmed dömdes mannen för grovt narkotikabrott - i både tingsrätt och hovrätt.
– Det här bör prövas i Högsta domstolen, säger hans advokat Lars Thorolfson.

I februari greps en Sollentunabo i 35-årsåldern på en restaurang i närheten av Stockholms centralstation.

Polisen hade fattat misstanke om narkotikahandel och när de visiterade honom hittade de hittade kokain, cannabis, flera digitalvågar, tre mobiltelefoner och 19 500 kronor i ett vadderat kuvert.

Vid en husrannsakan i mannens lägenhet i Edsberg hittade polisen bland annat mer narkotika, anabola steroider, en halvautomatisk pistol med tillhörande ammunition, flera digitalvågar, tre skyddsvästar och två falska polislegitimationer.

För detta har han dömts för grovt vapenbrott och flera fall av narkotikabrott av normalgraden.

Dessutom gjordes ytterligare ett par narkotika-relaterade fynd.

”Även substansens utseende talar för amfetamin”

Ur tingsrättens dom

På en bild i en av mannens mobiltelefoner syns en genomskinlig plastpåse fylld med en gul-vit massa. Två forensiker på Nationellt forensiskt centrum analyserade bilden och kom fram till slutsatsen att innehållet i påsen varken var glass, ost eller qourn – utan amfetamin.

”Det är karaktäristiskt att amfetamin förpackas på detta sätt, med en vacuumförpackad innerpåse samt ytterpåse. Även substansens utseende talar för amfetamin”, refereras slutsatsen i tingsrättens dom.

Även mängden beräknades utifrån bilden.

Med vägledning av benet på en person som syns i bilden uppskattades storleken på det bord där påsen låg, och utifrån detta kom NFC fram till att måtten på påsen var cirka 170 gånger 240 mm. Eftersom innehållet i påsen såg blött ut bedömdes densiteten vara jämförlig med densiteten för vatten, och genom att fylla en likadan påse med just vatten kunde forensikerna uppskatta vikten till cirka ett kilo.

”Den här typen av bevisvärdering har förekommit, men det är inte vanligt. Och det har inte prövats i Högstadomstolen”

Lars Thorolfson, advokat

En annan bild, som analyserades enligt samma princip, bedömdes föreställa cirka 770 gram cannabis.

Tingsrätten, som slagit fast att bilden tagits av mannen i hans lägenhet, köper resonemanget. Och med reservation för att mängderna är svåra att uppskatta anser tingsrätten att det i vart fall handlar om hälften av respektive mängd.

Svea hovrätt gick på samma linje och slår fast att det är ställt utom rimligt tvivel att det fotograferade materialet har varit amfetamin eller metamfetamin och fastställer tingsrättens beslut att döma Sollentunabon även för grovt narkotikabrott och påföljden fängelse i fyra år.

Mannen har nu tillsammans med sin advokat Lars Thorolfson begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Den här typen av bevisvärdering har förekommit, men det är inte vanligt. Och det har inte prövats i Högstadomstolen, säger Lars Thorolfson.