ANNONS

Knark hittades på fritidsgården Lyktan

Fritidsgården Lyktan; Hässelby gård
Knarkgömmor hittades på Lyktan i Hässelby gård.
Knark har hittats i gömmor på fritidsgården Lyktan i Hässelby gård.
Två personer greps i januari för narkotikabrott på Lyktan.
Nu vill stadsdelsnämndens ordförande Kadir Kasirga (S) att en ansökan om övervakningskameror i Hässelby gård ska skickas in så snart det bara går.
ANNONS

Det var Expressen som först skrev om att personal och polis har hittat narkotika inne på fritidsgården Lyktan i Hässelby gård. I januari i år greps två äldre tonåringar i anslutning till fritidsgården.

– En patrull var på väg till ett vanligt besök på fritidsgården, som vi brukar göra för att bygga en relation med ungdomar och personal. Då stod några individer i trapphuset och de hade uppenbarligen narkotika på sig och fick panik och rusade in på fritidsgården och tömde sina fickor, säger Håkan Thor, kommunpolis i Hässelby-Vällingby.

Efteråt hittades narkotika på flera ställen i lokalerna.

Andrea Hormazabal är chef för avdelningen för medborgarservice och fritid på stadsdelsförvaltningen. Hon menar att det är viktigt att sära på droghandeln som pågår på Hässelby torg och fritidsgårdens arbete.

– Fritidsgården ligger i anslutning till torget och det förekommer droghandel i Hässelby gård och bland unga i allmänhet, inte bara i Hässelby. Jag har fullt förtroende för fritidsgårdens personal, man ska komma ihåg att det viktiga här är att de har agerat och polisanmält händelsen, säger Andrea Hormazabal.

Enligt henne är det är viktigt att skapa en miljö där barn och unga kan växa och få ökad framtidstro och att fritidsgårdarna är en sådan plats.

– Och när det finns unga och vuxna som är kriminella så agerar vi. Det gör vi genom samverkan med polis, skola och socialtjänst och vi har en skyldighet att anmäla. Och det kommer vi fortsätta att göra, säger hon.

”Det är jätteviktigt att vi nu visar att vi inte kommer att låta dem fortsätta med den här verksamheten.”

Stadsdelsnämnden ordförande Kadir Kasirga (S) har reagerat på händelsen och kopplar även han det till droghandel på Hässelby torg.

ANNONS

– Vi kommer att fortsätta med våra samverkansmöten med fritidsgårdarna, skolan, polisen och socialtjänsten och jag hoppas att vi tillsammans intensifierar de förebyggande och trygghetsskapande arbetena, säger Kadir Kasirga (S).

”Polisen behöver synas ännu mer.”

Förutom det förebyggande arbetet som stadsdelsförvaltningen är delaktig i så betonar Kadir Kasirga (S) vikten av polisens insatser mot narkotikabrotten.

– Polisen behöver synas ännu mer och framför allt prioritera Hässelby gård, säger Kadir Kasirga (S).

Narkotikan på fritidsgården gör också att han tycker att en åtgärd nu blir extra brådskande: övervakningskameror i Hässelby gård.

– Det finns en arbetsgrupp som tittar på detta, det är polisen, förvaltningen och fastighetsägarna. Jag hoppas att man kommer fram till ett positivt resultat och att det här leder till ett påskyndande av det arbetet, säger Kadir Kasirga (S).

I slutet av förra året fick polisen rätt att övervaka Tensta och Rinkeby med kameror. Detta sedan Högsta förvaltningsrätten valt att inte ta upp Datainspektionens överklagan.

LÄS MER: Kameraövervakning får klartecken

Detta är något som Kadir Kasirga tidigare har angett som positivt för en eventuell ansökan om kameraövervakning i Hässelby-Vällingby.

Ja till kameraövervakning i grannstadsdelar möjliggör ansökan för Hässelby-Vällingby