Knark öppet säljs helt öppet i Tensta centrum

Polisens bemanning har förstärkts i Järva. Att komma åt knarkförsäljningen är ett av polisens viktigaste mål.
Polisens bemanning har förstärkts i Järva. Att komma åt knarkförsäljningen är ett av polisens viktigaste mål.
Att drogade personer rör sig i gallerian skapar otrygghet, anser flera handlare som Lokaltidningen Mitt i Tensta-Rinkeby talar med.
Att drogade personer rör sig i gallerian skapar otrygghet, anser flera handlare som Lokaltidningen Mitt i Tensta-Rinkeby talar med.
Niclas Andersson, lokal polisområdeschef i Järva.
Niclas Andersson, lokal polisområdeschef i Järva.

Det är eftermiddag i Tensta centrum och folk rör sig mellan tunnelbanans biljetthall och ingången till centrum. En av polisens piketbussar glider in på torget framför tunnelbaneutgången.

Samtidigt som poliserna visar sig försvinner många av dem som stått vid tunnelbaneutgången.

– Vi såg vilka som gick iväg med knarket. Idag är vi här för att försöka störa ut dem, säger en polis till Mitt i.

Här pågår mer eller mindre öppen knarkhandel, men poliserna anser sig denna gång vara alltför få för att ha kunna gripa någon.

Hur knarkhandeln förvärrats runt Tensta centrum beskrivs i två anonyma brev som nyligen inkommit till stadsdelsnämnden. I breven berättas hur man dagligen ser öppen olaglig verksamhet som försäljning av hasch, vapen och annat. Det berättas om hur laglösheten gör folk i centrum livrädda.

– Knarkhandel finns överallt men det är mer öppet här. Det värsta är inte att de säljer utan att de använder knark helt öppet, säger en butiksägare.

Även Niclas Andersson, lokal polisområdeschef i Järva, bekräftar problemen.

– Problemen finns runt torgen i Tensta, Rinkeby och Husby. Vi griper dagligen personer för brott kopplade till narkotikaförsäljning i Järva. Det är ett av våra viktigaste brott att få bort, säger han.

Alla butiksägare som Lokaltidningen Mitt i Tensta-Rinkeby talar med vill vara anonyma eftersom de upplever kriminella gäng i området som hotfulla. En anställd på en servering anser att situationen förvärrats sedan i somras.

– De kommer in och luktar väldigt mycket. De har kanske precis rökt på och det får andra gäster att må illa, säger personen.

En butiksägare ser en tydlig koppling mellan knarkanvändning och inbrott som butiksägare råkat ut för. Otryggheten får kunderna att välja andra affärer, anser flera.

– De svenska lagarna har inte hängt med. Vi behöver hårdare straff, säger han.

Knarkhandeln och kriminella gäng är allvarligt för hela samhället, anser Mats Carinder som är centrumchef på Fastpartner som äger Tensta och Rinkeby centrum.

– Det är knark- och vapenhandel och allt möjligt som pågår. Vi försöker stävja detta ihop med polisen och väktarbolag men det är tuffa krafter att slåss emot, säger han.

Det är viktigt att polisen inte bara gör räder och ingripanden utan rör sig i området och knyter kontakter, anser Mats Carinder.

– Ihop med andra fastighetsägare anlitar vi trygghetsvärdar som finns i området dygnet runt för att skapa trygghet.

Knarkhandeln i Järva flyttar runt. För några månader var det stora problem runt Husby centrum, men där gjorde polisen en stor insats och lyckades gripa sju personer. Då avtog problemen där och växte på andra ställen.

Genom att utöka polisstyrkan med cirka 50 personer i Spånga och Järva har polisen fått bättre möjligheter att minska brottsligheten. Polisområdeschef Niclas Andersson understryker att polisen samtidigt behöver hjälp i arbetet från kommunen och allmänheten.