Knark vinner mark i Nacka och Värmdö

Unga förvånas inte. Här Adina Löthwall, Lukas Engholm, Omar Gilami och Oumyd Hossaini.
Unga förvånas inte. Här Adina Löthwall, Lukas Engholm, Omar Gilami och Oumyd Hossaini.
Polisen i Nacka och Värmdö ha tappat mycket av den personkännedom de tidigare haft om vilka ungdomar som missbrukar narkotika. Nu ser de en ökad användning.
– Förut hade vi koll, det har vi inte längre, säger Marcus Warneby.
kriminalinspektör.

Marcus Warneby, kriminalinspektör och chef för ungdomsutredningar och narkotikautredningar i Nacka, håller upp ett paket med ocb-papper, rullpapper, som används av cannabisanvändare.

– Man kan få tag på cannabis på tio minuter i både Nacka och Värmdö, säger han.

Listade varningstecken

I slutet av mars deltog Marcus Warneby i en föreläsning i Nacka stadshus, riktad till tonårsföräldrar. Warneby berättade då om hur narkotikasituationen ser ut i Nacka och Värmdö, och listade varningstecken som föräldrar kan vara uppmärksamma på för att se om deras ungdomar använder exempelvis cannabis.

Marcus Warneby.

Samtidigt som tillgången på narkotika i Nacka och Värmdö är stor har Nackapolisen börjat tappa mark i den lokala narkotikabekämpningen.
Veckan innan föreläsningen, när tidningen träffade Marcus Warneby i polishuset i Nacka strand, målade Marcus Warneby upp en dyster bild av hur brottsbekämpningen mot narkotikan ser ut lokalt.

Från 15 till 5 poliser

Tidigare jobbade sammanlagt 15 poliser i Nacka, Värmdö och Tyresö, de tre kommuner som ingår i Nacka lokalpolisområde, i yttre tjänst med bland annat narkotikabekämpning. I dag, efter polisens omorganisation, har styrkan minskat till fem poliser fördelade på de tre kommunerna.
Med färre poliser i yttre tjänst tar utredningar av ungdomsbrott längre tid.

– Det får konsekvenser för brottsutredningar, de tar längre tid. Förut kunde vi ha koll på ”Pelle i röd jacka i Gustavsberg”. Vi visste vem han var. Nu har vi sämre koll på ungdomar, utredarna är inte ute och rör sig bland ungdomar i lika stor utsträckning som tidigare, säger Marcus Warneby.

Utredningar läggs på hög

Cannabisbeslag som polisen gjort.

Det i sin tur har lett till att utredningar läggs på hög i Nacka lokalpolisområde.

I mitten av mars fanns 200 ungdomsutredningar, då inte enbart narkotikabrott utan samtliga brott, på hög, jämfört med 40–50 för ett år sedan.

– Det är en dyster bild, vi levererar inte lika bra som tidigare, säger Warneby.

Många har provat på

Stockholmsenkäten, drogvaneundersökningen bland skolelever, visar att 37 procent av gymnasiepojkarna och 26 procent av flickorna i Nacka någon gång har provat cannabis. I Värmdö är det 29 procent av pojkarna och 18 procent av flickorna som uppger att de provat cannabis.

Cannabis är den vanligaste narkotikan bland unga i de tre kommunerna.
Cannabis brukas enligt Warneby av ungdomar såväl i högre som lägre samhällsklasser.

I dag kostar ett gram cannabis i Nacka omkring 100 kronor, vilket räcker till fem jointer, cannabiscigaretter, eller en helgs rökning.

”Ofta är det unga som säljer till unga”

– Ofta är det unga som säljer till unga. Det är inga problem att få tag på cannabis, det sker genom kontakter, säger Warneby.

De yngsta cannabisanvändarna polisen har kommit i kontakt med i lokalpolisområdet har varit i tolvårsåldern.


Läs mer om Nacka: Kyrkogården har blivit en soptipp

Läs mer om Värmdö: Östlig förbindelse lever – förslag på gång

 

Känner du till att narkotikabruket bland unga var så allvarligt?

Jessica Ahlström, Nacka, har en tolvåring: Jag jobbar själv i skolan och känner igen bilden. Det som var intressant är hur man kan upptäcka om unga använder narkotika, och hur billigt det är.
Linn Pantzar, Nacka, har två tonåringar: Jag blir inte överraskad, genom mitt jobb inom rättsväsendet känner jag igen bilden. Det som är slående är att det är så lätt att få tag på narkotika.
Anki Lenksjö, Tyresö, har tre tonåringar: Jag har fått liknande information tidigare, i skolan som mina barn går. I Nacka finns många välbärgade familjer vars barn har råd med narkotika.
Fakta

Cannabis bromsar ungas utveckling

Cannabis höjer sinnestämningen, men det är ingen uppåtdrog, som kokain.
Det är enligt Madelaine Norelius, dorginformatör i Nacka kommun, ”extra illa” för unga människor att använda cannabis i och med att cannabis sätter sig i fettvävnaden i hjärnan och utgör en risk för att en ungdom stannar i utvecklingen.

Marcus Warneby råd till föräldrar är att våga fråga sin tonåring om hans eller hennes eventuella kontakt med narkotika.

Källa: Marcus Warneby, Madelaine Norelius

Adina Löthwall, Oumyd Hossaini, Lukas Engholm och Omar Gilami på Gustavsbergsgymnasiet.

”Det är väldigt lättillgängligt”

Det finns på nästan alla hemmafester, säljs öppet i Gustavsbergs centrum och föräldrar bara tror att de har koll. Så säger ett gäng ungdomar som Mitt i har pratat med om cannabis.

– Det är inte mycket värre än att bli full. Ungefär samma som alkohol, svarar Lukas Engholm, 18, på frågan om hur han tror att många i hans ålder ser på cannabis.

Samtalet handlar om den allt vanligare drogen när Mitt i:s reporter sätter sig ner med fyra elever på Gustavsbergsgymnasiet. Alla säger de att de känner någon som har testat och att cannabis inte är svårt att få tag i.

– Man känner någon som känner någon. Idag är det omöjligt att inte få tag i det, säger Omar Gilani, 19.

Ett tillhåll

Gustavsbergs centrum är ett tillhåll.


Läs mer om Värmdö: Här räddar Lili livet på Värmdös grodor


– Det är väldigt lättillgängligt. Och så vet man att det nästan aldrig kommer att vara någon polis där, säger Lukas Engholm.

Omar Gilani håller med.

– Många väljer någon tid på kvällen i ett gathörn med dålig belysning för att polisen inte ser då, säger han.

Grupptryck

Omar Gilani tror att grupptryck kan vara en anledning till att så många testar att röka.

”Man kanske vill vara cool”

– Man kanske vill vara cool och känna känslan och så vill man kanske inte hamna i utanförskap när många testar på fester och så, säger han.

Tröttnat på alkohol

18-åriga Adina Löthwall fyller i:

Cannabisbruk bland unga, enligt Stockholmsenkäten.

– Man har tröttnat på alkoholen och vill ha ett annat rus. Och så vill man inte bli bakfull. Det tror jag är en grej för många, säger hon.

Själv tycker hon inte om droger.

”Det är inte lagligt och jag gillar det inte”

– Det är inte lagligt och jag gillar det inte. För mig är det mycket värre än alkohol, säger Adina Löthwall.

”Liberal syn”

Lukas Engholm tror att det finns en allmänt liberal syn på droger som förskönas i media och att det är en anledning till att det blivit allt mer socialt accepterat att testa cannabis.

– I filmer blir det bara en massa roliga saker som händer när någon har rökt på. Men jag tror att man ska vara väldigt försiktig. I och med att det är olagligt så kan man lätt hamna i fel sällskap. Man kan även tappa kontrollen om man går från cannabis till LSD och sedan tyngre droger, säger han.

”En polare till mig testade droger och det slutade inte bra. Han blev utkastad av sina föräldrar men fortsatte ändå.”

Alla vet de någon som har råkat illa ut av att röka cannabis.


Läs mer om Värmdö: Fågelinfluensa? Värmdöborna tar det med ro


– En polare till mig testade droger och det slutade inte bra. Han blev utkastad av sina föräldrar men fortsatte ändå. Nu lever han på socialbidrag och sover typ hos kompisar, säger Humid Hossaini, 21.

Tror ni att era föräldrar blir chockade av att läsa om det här?

– Inte mina, för jag är ganska öppen med dem och vi pratar om droger och alkohol. Men dagens 40-åringar vet inte hur vanligt det är med cannabis, de är lite naiva och har ingen allmän kunskap, säger Lukas Engholm.

Fakta

Här kan du få råd och hjälp:

MiniMaria Nacka

Barn och ungdomsverksamheten Nacka kommun

Nacka kommuns droginformatör Madelaine Norelius

Polarna, rör sig ute i samhället under helgkvällar.

Några länkar:

www.can.se

www.cannabishjälpen.se

www.drugnews.se

http://tonarsparloren.se/

Källa: Polisen