Löfvens utspel om knarkare i Djursholm skapade stora rubriker

Knark, danderyd
Hur mycket bidrar lyxkonsumtion av narkotika till den kriminella verksamheten?
Sedan Stefan Löfven talade om att narkotikaanvändare i Danderyd bar ansvar för gängkriminalitet och skjutningar har det stormat i media. Åsikterna har varit delade men i Danderyd har tongången främst varit hård mot statsministerns ord.

– Jag tycker att det är både magstarkt och fördomsfullt att uttala som en kommuns invånare på det sättet, sade kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander till Mitt i tidigare i veckan.

Det var i en intervju med Dagens Nyheter som statsminister Stefan Löfven ansvaret för dödsskjutningar och gängkriminalitet på knarkare. Och han pekade specifikt ut Djursholm som den största boven.

Sedan dess har det skrivits spaltmeter i ämnet. Bland annat slår Expressen tillbaka på Löfvens uttalande och presenterar siffror på att det 2018 anmäldes nästan sex gånger fler narkotikabrott i Rinkeby-Kista än i Danderyd. Detta enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och utslaget på per 100 000 invånare för en rättvis bild.

En anledning varför det anmäldes fler narkotikabrott i Rinkeby-Kista är för att det hanteringen av droger skiljer sig.

Danderyds kommunpolis Alexander Antonian uttalar sig till tidningen.

– Om man tittar på övriga Stockholm så kanske ungdomarna brukar narkotika mer öppet, på allmänna platser. Här skulle jag vilja påstå att man brukar narkotika i slutna rum istället, säger han.

Inte bara negativa kommetarer

Flera personer som har kommenterat Löfvens ord på sociala medier menar att man inte ska hänga upp sig på att han just nämnde Djursholm. Enligt dessa är det påståendet i sin helhet, att om man väljer att köpa droger gynnar man kriminalitet.

Socialdemokraterna i Danderyd hyllar statsministerns för att han pekar på de förhållanden i vår kommun som är en av många orsaker till den droghandel som skadar människor och familjer.

– Vi i Danderyd är utpekade, med all rätt, som en del av problemet. Alla som är insatta i droghandel vet att marknaden finns här, på Lidingö och i Stockholms innerstad. Här finns ekonomin och här finns den drogliberala attityden, skriver Karsten Inde som är Socialdemokrat i Danderyd till Mitt i.

Fiction eller verklighet?

Författaren bakom succéboken Störst av allt som sedan blev till serie på Netflix, Malin Persson Giolito, ger sig också in i debatten om droger, hemmafester och skjutningar. Något som också utspelar sig i hennes bok.

I sin kolumn i Aftonbladet ställer hon sig frågan om det finns ett samband mellan utbud och efterfrågan även på knarkmarknaden?

”Det verkar sannolikt”, skriver hon och fortsätter:

”Bidrar lyxkonsumtionen av narkotika i bland annat Djursholm till att finansiera den organiserade brottsligheten?”

Givetvis är hennes svar.

Men. Malin Persson Giolito skriver också att det inte är ”belagt” att överklassen håller igång narkotikahandeln i storstadsområdena. Med det menar hon att det finns väldigt lite bevis på vuxnas narkotikaanvändning.

Hennes poäng är, bara för att det skrivs i böcker behöver det inte vara så i verkligheten, sådant bestämmer författaren. Sedan skickar hon med ett par ord till Löfven.

”Politiker däremot, bör vara väldigt försiktiga med vilka historier de berättar.”