ANNONS

Knarkbilder lades ut på Facebook

För att visa hur frodiga hans cannabisplantor är lade de 29-årige söderortsbon ut fotografier på Facebook.
För att visa hur frodiga hans cannabisplantor är lade de 29-årige söderortsbon ut fotografier på Facebook.
29-åringen dolde inte att han odlade cannabis.

Tvärtom.

Han lade ut bilder på Facebook och satte upp anslag på sin dörr.
ANNONS

Vissa brott tar lång tid för polisen att utreda. Andra är betydligt enklare – som polisen konstaterar apropå följande fall.

Den 29-årige mannen odlade cannabis för försäljning hemma i lägenheten i söderort. För att nå ut med sin affärsverksamhet satte han upp en plansch på dörren, där han enligt polisen tydligt deklarerade att han sålde cannabis.

Utöver detta lade han även ut en mängd bilder på cannabisodlingen på sin Facebooksida. På flera bilder poserade han själv bland plantorna i värmelampornas gula sken.

På Facebook skrev mannen helt öppet om sin verksamhet. Han berättade att han tog 600 kronor för fem gram, och lovade bland annat att det var jätte­mycket av den verksamma substansen THC i vissa blommor. Han avslöjade även sina framtidsplaner och skrev att när verksamheten rullade på ordentligt skulle han flytta ut till landet och starta firma.

Men öppenheten hade sitt pris. Snart började tipstelefonen ringa hos polisen, som ryckte ut och grep mannen. Den husrannsakan som gjordes i mannens lägenhet visade mycket riktigt att han hade en stor odling i ett av rummen. Enligt polisen handlade det om ”kilovis” av den gröna olagliga växten. Enligt polisen verkade mannen ha fått lagstiftningen om bakfoten.

– Han levde i uppfattningen att det var lagligt att sälja cannabis i medicinskt syfte, säger Andreas Lindfors, inspektör vid Globenpolisens gatulangningsgrupp.

29-åringen anhölls och häktades av Södertörns tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott. Nu på fredag väntas åklagaren väcka åtal.

– Han förnekar brott, i övrigt kan jag inte säga något, säger hans advokat Jan Andersson.

Att någon skyltar med narkotikahantering måste höra till ovanligheterna. Bland tingsrättens knarkdomar handlar det oftare om motsatsen, personer som försökt att gömma varorna på olika sätt. Lokaltidningen Mitt i berättade nyligen om en man som varit kreativ i sina val av gömställen. När polisen slog till mot lägenheten i Älvsjö var kökslampan laddad med 106 narkotiska piller och 18 500 kronor i kontanter. I diskmaskinen fanns ytterligare 4 000 kronor.

ANNONS
Fakta

Fler misstag som har gynnat polisen

Mannen insåg inte att hans knarkpåse stack upp ur skjortkragen när han stötte på polisen i en spindeltrappa vid Gullmarsplan. ” Jag har ingenting på mig”, bedyrade han. ”Vad är det här då?” undrade polisen och fiskade upp påsen.

När polisen gjorde husrannsakan i en lägenhet i Gubbängen upptäckte de att lägenhetsinnehavaren riggat en kamera i titthålet som filmade ut i trapphuset. Nu fick poliserna i stället nytta av kameran. När de var där fångade kameran hur en granne stoppade ett kuvert med amfetamin i mannens brevinkast.