Knarkbunkern tillhör Kistabo

En hemlig knarkbunker upptäcks i Dalarna. Samtidigt grips ett stort antal stockholmare för olika brott. I cent­rum står en politiker från Kista.

Det kan tyckas vara hämtat från actionboken Snabba cash. Men ibland överträffar verkligheten dikten.

Det hela började med att polisen slog till mot en alkoholgrossist i Stockholmsområdet. I efterföljande tillslag mot ett tiotal restauranger beslagtogs stora summor pengar och fem personer misstänks nu för skattebrott efter olaglig alkoholförsäljning.

Spåren ledde vidare och slutade i en gammal militärbunker i samhället Grängesberg i Dalarna. Lokalen ägs av en politiskt aktiv Kistabo som har tjänstgjort som nämndeman i flera tingsrätter i Stockholmsområdet.

Enligt källor till SVT var bunkern vid tillslaget förberedd för en stor cannabisodling och grannar i det lilla samhället har uppgett att de sett mystiska lastbilar åka till och från platsen nattetid.

Kistabon häktades förra fredagen för grovt narkotikabrott. Samtidigt häktades två andra misstänka för samma brott. En av dem, en 61-årig man, ska vid gripandet ha haft ett kilo cannabis med sig.

Häktningsförhandlingarna fick först avbrytas eftersom den första domaren riskerades vara jävig då Kistabon tidigare suttit som nämndeman i samma tingsrätt.

Vid förhandlingarna erkände Kistabon innehav av en liten mängd narkotika men förnekade grovt narkotikabrott, men tingsrätten ansåg att bevisen motiverade fortsatt frihetsberövning.

Att mannen skulle vara en del av en större organisation är polisen säkra på.

– Det tillslag vi gjorde är ett samarbete med flera brottsbekämpande myndigheter. Sådana samarbeten görs bara i kampen mot organiserad brottslighet, sa Varg Gyllander från rikskriminalpolisen till SVT förra veckan.

Fakta

Knarkbrott