Knarket kördes ut i taxi

Vid husrannsakan i ett av ligans lager i Järfälla, en bostad i Kallhäll, hittades förpackningar med stora mängder kokain och cannabis.
Vid husrannsakan i ett av ligans lager i Järfälla, en bostad i Kallhäll, hittades förpackningar med stora mängder kokain och cannabis.
Med hjälp av mobiltelefoner och bilar bedrevs ”Taxi Tonys” knark­affärer.

Kodord som ”Vi är två som ska åka” betydde beställning av två gram kokain.

Nu åtalas ligan som hade sitt säte i Järfälla.

De nio männen har enligt åklagaren sålt kokain i ett välorganiserat försäljningsnätverk som gått under namnet ”Taxi Tony”.

Männen misstänks med hjälp av mobiltelefoner och bilar, varav en taxibil, bedrivit de ekonomiskt lukrativa affärerna.

Mellan den 1 januari och 4 maj 2013 misstänks de ha sålt sammanlagt drygt ett kilo kokain till 181 personer på olika platser, framförallt i centrala Stockholm.

När polisen sprängde ligan hittades 2,9 kilo kokain och 15 kilo cannabis, merparten i en av de åtalades bostad i Kallhäll.

När utredarna kom kokainligan på spåren sattes såväl spaning som telefonavlyssning in. Spanarna såg hur ligan vid elva tillfällen mellan den 1 februari och 2 maj, främst på fredagar, hämtade kokain i Järfälla och sedan körde den vidare till väntande kunder.

Vid husrannsakan hemma hos en 44-årig Viksjöbo, som räknas som huvudman, togs åtta mobiltelefoner i beslag, med kontaktuppgifter till 500–700 köpare.

Stockholms tingsrätt har tidigare beslutat om kvarstad hos Viksjöbon på 2,4 miljoner kronor, vilket innebär att egendom tas som säkerhet i avvaktan på dom. En stor del handlar om pengar mannen misstänks ha tjänat på narkotikaförsäljningen.

Många av köparna ska vara personer som frekvent synts i nattklubbsvimlet kring Stureplan, men det är inget åklagaren Lars Hedvall kan bekräfta.

– För mig är det vanliga personer och inga speciella.

Köparna har haft tillgång till ligans olika mobilnummer och har enligt uppgifter i Expressen använt kodord för att beskriva vad de vill ha: ”Vi är två som ska åka”, är en fras som ska ha använts, lika med att man vill köpa två gram kokain.

Har de åtalade erkänt?

– Det finns personer som erkänt delar och vissa som nekat helt, säger Lars Hedvall.

– Det är tillfredsställande att ett omfattande utredningsarbete har kunnat leda till åtal.

44-åringens advokat har avböjt att kommentera.

Rättegången gällande grovt narkotikabrott inleds den 28 januari och väntas pågå i flera veckor. Även för flera av de misstänkta köparna väntar åtal.

Fakta

Fyra ligamedlemmar från Järfälla

Fyra av de nio åtalade hör hemma i Järfälla, närmare bestämt i Jakobsberg, Viksjö och Kallhäll.

En 44-årig Viksjöbo pekas ut som huvudman. Vid husrannsakan i hans bostad hittades åtta mobiltelefoner med kontaktuppgifter till 500–700 köpare.

Hemma hos Kallhällsbon hittades kokain och cannabis.

Sju av de misstänkta har varit häktade sedan i maj 2013.

Källa: stockholms tingsrätt