ANNONS

Knarkfabrik låg mitt i villaidyllen – Täbybor dömdes

Knarkfabrik i Vallentuna
De två Täbyborna dömdes till fängelse av Attunda tingsrätt.
I våras blev polisen misstänksam mot en villa i centrala Vallentuna. Nu har två Täbybor dömts. Utöver narkotika och kontanter fann polisen även flera vapen – i en fastighet i Åkersberga.
ANNONS

Med en eldhastighet på upp till 900 skott per minut bedöms k-pisten som ”särskilt farlig”.

Utöver den fann polisen även en halvautomatisk pistol, ett hemmagjort hagelvapen och en mängd patroner. Nu har två män från Täby – 24 och 26 år – dömts av Attunda tingsrätt till fängelse i 2 år och 2 månader, respektive 2 år och 4 månader.

”Ovanligt stor fläktanläggning”

24-åringen dömdes bland annat för grovt vapenbrott efter att vapnen hittats på en adress i Åkersberga som han förfogade över. Hans äldre kamrat fälldes för bland annat grovt narkotikabrott, för att ha odlat cannabis i stor skala.

Knarkfabrik Vallentuna

Större delen av källarvåningen i villan i Vallentuna användes för narkotikaframställning.

Allt uppdagades i slutet av april när en polispatrull reagerade på en villa i Vallentuna som stack ut genom att persiennerna var nerfällda och huset hade ”en ovanligt stor fläktanläggning”.

188 krukor med cannabis

När polisen gjorde husrannsakan fann man att villan, som 26-åringen hyrde i tredje hand, gjorts om till knarkfabrik.

Totalt fann polisen 188 krukor med cannabis och en stor mängd använda och oanvända krukor. Dessutom hittades en press som enligt polisutredningen skulle användas för tillverkning av narkotikatabletter.

Bara några dagar senare avslöjades ytterligare en narkotikaodling med koppling till de två männen, i en villa i Herräng i Norrtälje kommun.

ANNONS

Vapen i Åkersberga

Vapnen som hittades i Svinninge i Österåker: en kulsprutepistol, en pistol och ett hemmagjort hagelvapen samt ammunition.

Enligt beräkningar från Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) skulle skörden från odlingen i Vallentuna räckt till mer än 10 kilo cannabis men polisens bedömning är att odlingarna pågått en längre tid. Dessutom hittade polisen flera hundra narkotikaklassade tabletter hos männen och drygt 170 000 kronor i kontanter som enligt tingsrätten troligen kommer från brottslig verksamhet.

Kan ha pågått länge

De två männen har erkänt det mesta, men menar att brotten inte borde bedömas som grova. Bland annat hävdade 24 -åringen att han bara förvarat k-pisten för en annan persons räkning.

Tidigare har 26-åringen även dömts för att ha haft en stor cannabisodling i en lokal i Täby.

Mitt i har varit i kontakt med männens försvarare. Enligt 24-åringens försvarare, advokat Johan Ödlund, har hans klient inte bestämt ännu om han kommer överklaga.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.