ANNONS

Knarkfynd i Sundbyberg: Åklagare yrkar på åtta år

I vardagsrummet i Sundbybergslägenheten hittades stora mängder amfetamin.
På vardagsrumsgolvet i knarklyan låg mängder med amfetamin.
Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för huvudmannen i det stora knarkmålet med barnkurirer i västerort när rättegången avslutades i Solna tingsrätt. Totalt tio personer är åtalade för inblandning i härvan som huvudsakligen rör ett jätteparti med 28,5 kilo amfetamin.
ANNONS

Det var vid ett tillslag mot en enrumslägenhet i Sundbyberg i december i fjol som polisen gjorde det häpnadsväckande fyndet: på vardagsrumsgolvet och i köket låg stora mängder amfetamin, omgivet av stora fläktar för att det skulle torka.

Lägenhetsinnehavaren greps, liksom ytterligare nio personer. Enligt utredningen använde ligan två minderåriga pojkar, 15 respektive 16 år, för att transportera delar av knarket och sälja det till en person i Göteborg.

Ytterligare två personer som misstänks ha hört till narkotikaligans kärna är häktade i sin utevaro och tros befinna sig utomlands.

En 22-årig man från Kista åtalades som huvudman i härvan för synnerligen grovt narkotikabrott, ett brott som ger fängelse i mellan sex och tio år.

Åklagarna i målet valde i slutpläderingen i onsdags att yrka på åtta år.

– Man kan tycka att mängden narkotika i sig talar för ett straff på omkring sex år. Men till det kommer hänsynslösheten i att utnyttja de här barnen som kurirer. Sammanlagt kommer man, enligt vår mening, upp i åtta år, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten till Mitt i.

Åklagarna yrkar på sex år för flera av de andra åtalade och på ett par års fängelse för några personer i härvans utkant. För de två minderåriga kurirerna anser åklagarna att ett lämpligt straff är sluten ungdomsvård i sju respektive nio månader.

Dom i målet faller preliminärt den 13 december.

Knarkhärva i västerort – använde barn som kurirer

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.