Knarkkurir fick sju års fängelse

I november ertappa­des den 60-årige Åkersbergabon med 23 kilo amfetamin i bilen.

Nu har han dömts till sju års fängelse av tingrätten.

I lastbilen hittade polisen 3,5 kilo amfetamin. På släpet, gömt under lite jord, fanns ännu mer – drygt 19 kilo.

Förra veckan kom domen i Attunda tingsrätt. Enligt den ska bilens ägare, en 60-årig Åkersbergabo, avtjäna ett sjuårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott.

– Det är väl enligt den praxis som nu finns, möjligen lite i underkant säger kammaråklagare Anne-Marie Nyholm.

– Men jag kommer inte att överklaga om inte han gör det. Då kan jag göra ett anslutningsöverklagande och begära ännu strängare påföljd.

Enligt Roslagspolisen var det ren rutin som i mitten av november ledde till rekordbeslaget. Mannen hade parkerat lastbilen på Torkan­vägen vid Ullnasjön, på gränsen mellan Täby, Vallen­- tuna och Österåker.

En polispatrull fattade misstanke och bestämde sig för att titta närmare på ekipaget.

Att 60-åringen uppträdde nervöst stärkte misstanken och ledde till att man fann narkotikan. Totalt hittade polisen närmare 3,5 kilo amfetamin i tre plastpåsar i bilen. På släpet fanns ytterligare drygt 19,5 kilo, fördelat i nio plastsäckar, knark värt fem miljoner kronor.

60-åringen har erkänt innehav av narkotikan i bilen, men hävdar att han inte känt till knarklasten på släpet. Enligt honom hade han lånat ut släpet till en okänd person som sedan gav honom i uppdrag att frakta den mindre mängden knark.

Tingsrätten trodde inte på 60-åringen och dömde honom för innehav av hela partiet. Enligt rätten är det klart att 60-åringens roll varit att förvara och transportera all narkotika

60-åringens juridiska företrädare uppger att han tänker överklaga domen.