Knarkliga hanterade kokain värt miljoner

Järfällaligan misstänks ha hanterat kokain för minst en miljon kronor.

”Rätt mycket” med svenska mått mätt, enligt en expert.

Enligt åklagaren tog kokainligan i Järfälla emot beställningar på särskilda mobiltelefonnummer. Sedan levererades kokainet i bilar, varav en taxibil, under företagsnamnet Taxi Tony.

Lokaltidningen Mitt i skrev om åtalet i förra veckan. Nio personer, varav fyra från Järfälla, misstänks för inblandning.

När polisen sprängde ligan ska den ha hunnit sälja sammanlagt drygt ett kilo kokain vid 181 tillfällen. Ytterligare 2,9 kilo kokain hittades gömt i de åtalades bostäder i Järfälla.

Lars Hansson, nationell specialist på droger vid Tullverket, känner inte till just det här fallet. Men enligt honom går mönstret igen bland kriminella som hanterar kokain. De är välorganiserade och bevakar sina revir noggrant. Och förr eller senare åker de fast.

I Sverige, som i kokainsammanhang är ett litet land, beräknar Tullverket att det finns 25–30 nätverk som sysslar med kokainhandel, att jämföra med ett 100-tal nätverk verksamma med cannabishandel.

Mängden kokain som hanterats av den misstänkta Järfällaligan, omkring fyra kilo, är enligt Hansson ”rätt mycket”. Han har för sin myndighets räkning kartlagt prisbilden.

Ett kilo kan inbringa mellan 300 000 och 500 000 kronor. Järfällaligan skulle i så fall ha hanterat kokain värt mellan en och två miljoner kronor.

Kokain som kommer till Sverige tillverkas utomlands, främst i Sydamerika. Narkotikan transporteras hit via flyg eller fartyg.

De som sysslar med brottsligheten lever osäkert. Förutom att nätverken bevakar varandra hårt blir de efter ett tag kända av tull och polis.

– De kan klara sig några år, men förr eller senare åker de fast. Sverige är ett litet land, myndigheterna har rätt bra pejl på langare och köpare, säger Lars Hansson.

I Stockholm säljs kokain mest på krogar i innerstan, enligt Steve Alm, analytiker vid Rikskriminalpolisen. Järfälla är trots att flera åtalade är från kommunen troligen inte hårdare drabbad av kokainhandel än andra kranskommuner, enligt Alm.

– Sedan kan det förekomma att Järfällaungdomar åker in till stan och köper kokain.

Mellan januari och november i fjol gjordes 201 kokainbeslag i landet, sammanlagt 30 kilo, en kraftig ökning jämfört med 88 beslag och 19 kilo samma period 2012.

Järfällaligan agerade enligt åklagaren Lars Hedvall gemensamt och i samförstånd i ett ”välorganiserat försäljningsnätverk”.

Rättegången mot de nio medlemmarna i ligan startar den 28 januari.