Knarkodling för miljoner

När polisen gick in i bostaden fann de en knarkfabrik.

I lägenheten fanns över 1 ton odlingsjord och åtta tält för cannabis­odling. Åklagaren uppskattar att narkotikan som framställts är värd miljontals kronor.

I morgon fortsätter rättegången i Södertörns tingsrätt mot tre män från Tumbaområdet som är misstänkta för grovt narkotikabrott. Polisen slog till i september.

– En patrull kom till trapphuset där lägenheten ligger, och kände lukten av cannabis. De bestämde sig för att vänta i trapphuset utanför lägenheten tills någon kom, säger Daniel Löfgren vid Södertörns­polisen.

Till slut kom två män med hissen. En i 30-årsåldern och en i 40-årsåldern. När den äldre satte nyckeln i låset grep polisen männen.

Uppenbarligen bodde ingen i lägenheten – någon sovplats fanns inte. I stället hittade polisen tält för cannabisodling, fläktsystem, växtnäring och i köket fanns stora mängder odlingsjord. Dessutom hittade polisen 1,4 kilo marijuana och 2,9 kilo torkade växtdelar.

Men polis och åklagare menar att de misstänkta ligger bakom en större produktion än så.

Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) har räknat ut att tälten i lägenheten kunnat producera 26–44 kilo cannabis per år.

– Beräknat på att ett gram kostar 100 kronor är en årsproduktion värd 2,6 till 4,4 miljoner kronor på gatan, säger Hesam Akbari, presstalesman på polisen.

– Vi tror att mycket av den cannabis som finns i Tumbaområdet kommer från den här lägenheten. Det är inte uteslutet att vi griper fler personer, säger Daniel Löfgren.

Polisen misstänker att produktionen pågått i tre år, men åklagaren väljer i sin stämningsansökan att ställa männen till svars för ”i vart fall 15 kilo cannabis.”

Mannen som höll i nyckeln har medgett att han skulle in i lägenheten. Han har dessutom erkänt att han använt cannabis för eget bruk. Däremot motsätter han sig att han skulle ligga bakom odlingarna.

– Jag skulle in i lägenheten. Men vad jag skulle göra där vill jag inte säga, sade mannen under rättegången.

I rätten skakade dock mannen på huvudet när åklagaren påstod att de odlingsanteckningar som hittats på ett kollegieblock i lägenheten skulle komma från honom. SKL menar dock att det finns stora likheter mellan anteckningarna och privata brev som mannen skrivit.

Den andre mannen som greps i trapphuset hävdar att han bara gick av på våningen för lägenheten och att han egentligen skulle några trappor längre upp för att besöka en bekant. Hans dna har hittats i lägenheten, men mannen hävdar att han bara varit där för att röka en marijuanacigarett vid ett tillfälle. Han förnekar koppling till odlingarna, trots att polisen lagt fram bevis som pekar på att bland annat tälten och odlingsjorden kommer från det företag där mannen jobbade.

Till åklagarens bevisning hör elräkningarna för lägenheten, som var lika höga som för en villa. Förklaringen var den elslukande odlingen.

Lägenhetsinnehavaren hävdar att han inte känt till odlingarna. Han har hyrt ut lägenheten men säger att han inte vill berätta till vem för att han är rädd.

– Jag har hört saker om den här personen och har blivit uppläxad av honom, förklarade han i rätten.

Polisen hittade 1,4 kilo färdig marijuana. Vid sidan av lådan med marijuana ligger växtdelar från cannabisplantan. Totalt 2,9 kilo växtdelar hittades .