ANNONS

Knarkpolisen Martin har Stockholms innerstad som jaktmark

Narkotikapolisen Martin arbetar på Norrmalm.
Narkotikapolisen Martin har civilklädsel på sig i sitt polisarbete, ingen uniform. Han är ofta ute och spanar och då passar det inte.
Martin arbetar som narkotikapolis och har innerstan som sin jaktmark. I serien Norrmalmspolisen får tittarna följa honom och andra poliser centrala Stockholm.
– Här samlas folk från hela Stockholm, men även från världens alla hörn, och då kan det hända rätt oväntade saker, säger han.
ANNONS

Regeringsbyggnader, slottet, T-centralen, Sergels torg och partykvarteren kring Stureplan. Norrmalmspolisen skyddar en stor del av den centrala kärnan i Stockholm där det bor runt en kvarts miljon människor. De finns i City, Kungsholmen, Vasastan, Östermalm, Gärdet, Värtahamnen och på Lidingö.

Inga farliga händelser

I en ny serie som börjat sändas på TV3 får tittare följa Norrmalmspolisen i deras arbete.

– Jag tycker serien speglar vårt jobb bra. De har gjort ett bra program och det ska bli spännande och se vad folk kommer att tycka, säger narkotikapolisen Martin, 38, som är med i serien.

Däremot anser han att polisens utsatthet inte kommer fram tillräckligt.

– Inga riktigt farliga händelser är med i serien. Sådant som att en man för något år sedan började hugga en annan man med en köttkniv på Sergels torg. Jag stod 20 meter bort och fick ingripa för att mina kollegor var en bit bort. Som tur var släppte mannen kniven.

Gustaf, Martin och Cornelia är poliser på Norrmalm.

Gustaf, Martin och Cornelia är poliser på Norrmalm. Foto: TV3

Filmteam med på fält

Serien spelades in i somras och under flera arbetspass följde ett filmteam med ut. Martin beskriver det som väldigt speciellt.

– Det är inte lätt att ha någon som springer runt med en stor kamera när man jobbar. Vi löste det oftast med att gömma undan den stora kameran, en bit ifrån, och sedan filmades vi med mindre kameror som gick att dölja.

ANNONS

Han berättar att många som hade problem med att polisen ingrep med ett filmteam.

– De sa alltid ”du får inte filma mig”. Då fick jag förklara att de filmar mig och att personen inte kommer synas om den inte vill det. Ofta släppte personen det snabbt, säger han.

Arbetet skiljer sig åt

Norrmalm är Sveriges största polisstation, men arbetet skiljer sig åt beroende på var polisen är. På Lidingö handlar det ofta om inbrott eller unga som hamnat snett, medan det i innerstan är vanligare att polisen får handskas med fyllon, berättar Martin.

Varje helg samlas tusentals berusade människor i stan och de får vi handskas med. Sedan är det också en plats där folk från alla världens hörn rör sig och då ökar risken att det händer fler oväntade saker. Det gör nog vårt område unikt i Sverige i alla fall, säger han.

Martin är i sitt spaningsarbete ofta i området kring Sergels torg.

Martin är i sitt spaningsarbete ofta i området kring Sergels torg.

Mycket skrivbordsjobb

En del av polisyrket som inte visas i serien är den tiden som polisen sitter framför skrivbordet och rapporterar ärenden. Martin berättar att det är en stor del av jobbet. Tittare får inte heller se när personer förs till arresten och sedan till häktet.

– Jag går ofta och vittnar i mitt yrke. Den senaste tiden har jag i snitt gjort det en gång i veckan. Det visas inte heller i avsnitten som jag är med i.

Anonyma poliser i serien

De flesta poliserna som är med i serien har blurrade ansikten, men inte Martin. Han var den polisen som räckte upp handen när han och kollegorna fick frågan om någon ville ställe upp.

– Det är en personlig risk att visa sitt ansiktet på det här sättet, men jag är trygg med det. Det flesta känner ändå igen mig, vare sig jag är med på tv eller inte, säger han.

Martin är ute mycket på gatorna och spanar i sitt arbete och han berättar att det finns en risk med att bli igenkänd, att man kan bli hotad.

– Men det kan också gynna vår verksamhet, att folk får se vad som händer under ytan. Det blir en bra berättelse för folk som inte vet hur vi polisen arbetar.

Fakta

Serien Norrmalmspolisen

I Norrmalmspolisen följer vi bland andra narkotikapolisen Martin, lokalpolisområdeschef Peter, patrullerande poliserna Anders, Cornelia, Andreas, Veronica och Christian och många fler.

Serien hade premiär den 28 januari på TV3 och Viaplay. Totalt kommer åtta avsnitt att sändas.

I serien får man följa poliser med olika bevakningsområden. Allt från att bevaka Sveriges gränser, narkotikaspaning, terrorberedskap, säkerhet kring regering och att skapa trygghet i gatumiljön, till att rycka ut på skarpa larm vid rån och våldsbrott.

Inspelningen pågick under två månader i början och slutet av sommaren.

ANNONS