ANNONS

Knarkräder kritiseras av unga – och polis

Granängsringens portuppgångar är några av de platser där polisen kroppsvisterat flest ungdomar under hösten och vintern.
Granängsringens portuppgångar är några av de platser där polisen kroppsvisterat flest ungdomar under hösten och vintern.
De senaste månaderna har polisen jagat narkotikabrottslingar i Bollmoras höghusområden.

Men satsningen kritiseras internt och unga män känner sig trakasserade.
ANNONS

I slutet av september startade polisen i Stockholms län operation Höstglöd. Syftet var främst att hitta nya unga missbrukare, men också att störa och försvåra handeln. Operationen pågick i två veckor, men i Nackas polismästardistrikt har operationen fortsatt, med fokus på Bollmoras höghusområden.

– Arbetet visade att det fanns ett behov av att jobba extra mycket i Tyresö. Granängsringen och områdena runt omkring sticker ut med en väldigt tung problematik på narkotikasidan. Vi blev överraskade över att det var så mycket, säger Lars Sandgren, gruppchef på Nackapolisens spaningsrotel.

Polisens aktivitet gör tydliga avtryck i statistiken. Från 1 oktober till 15 december rapporterades 212 narkotikabrott i Tyresö – en ökning med 120 procent jämfört med motsvarande period 2012. Till exempel har 72 narkotiakbrott rapporterats från Granängsringen, 23 från Östra Farmarstigen och 16 från Östra Bollmora.

Men satsningen har fått kritik, dels för att den påstås ge kortsiktiga effekter, dels för att polisens närvaro skapat irritation bland ungdomar som stoppats och kroppsvisiterats.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med en 20-årig man som visiterats av polisen fyra gånger under hösten och vintern, en utan hittat narkotika på honom.

– Det är så skämmigt när grannarna ser. Jag har frågat poliserna om vi inte kan gå åt sidan, men de lyssnar inte. De får oss att känna oss som kriminella fast vi inte är det. Visst, det är mycket narkotika här, men det är för att folk är arbetslösa, säger han.

Närpolisen och brottsförebyggaren Claes Ursing (se nedan) tror inte att kontrollerna i Granängsringens portuppgångar kommer att få dem som ertappats att sluta röka cannabis.

Conny Hellqvist, närpolisbefäl, håller med om att det är svårt att säga om den förlängda operationen verkligen fått ungdomarna att sluta röka, men tycker att satsningen på det stora hela är positiv.

– Vi har fått bort det öppna missbruket i trappuppgångarna, vilket ökar trygghetskänslan i området. Vi får färre telefonsamtal från grannar som störs nu.

ANNONS

– Om enstaka personer känt sig oskyldigt utpekade är det tråkigt. Men uppträder man som om man är narkotikapåverkad och befinner sig i en viss miljö får man finna sig i att bli kontrollerad.

Vad tycker du om den ökade polisnärvaron i Granängsringen?

Claes Ursing, närpolis, Tyresö: ”Det har bara retat upp ungdomarna. Egentligen kommer man inte åt problemet. Och vad gör man åt ungdomar i andra delar av Tyresö som använder marijuana? De sitter tryggt i sina villor.”

Nicita Forsblad, jobbar på Brännpunkten:

”Självklart är det bra om de försöker bekämpa narkotikabrott. Men man förstår om de som inte gjort något blir irriterade om de ofta blir kollade.”
Tobias Berger, Granängsringen:

”Jag har sett att det varit mycket poliser här och självklart tycker jag att det är bra. Det skapar mer trygghet. Jag förstår att de kommer just hit, för Granängsringen har ett sådant rykte.”
Firas Abbas, Granängsringen:

”För många från Mellanöstern är polisen skrämmande eftersom vi har växt upp med poliser som man inte kan lita på. Tyvärr känns det inte bra att ha dem här, fast man är oskyldig.”
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.