Knarksmugglare greps i garaget

Kokainet monterades in under motorhuven och kördes in i Sverige. Men i garaget på Århusgatan tog knarkaffären slut.

Polisen slog till och nu har två Kistabor dömts till sju års fängelse.

I slutet av oktober förra året hade poliser satts att spana efter utländska bilar i området kring Århusgatan.

– Vi hade fått information om att det skulle komma en leverans med narkotika till Kista. Vi såg en utländskt reggad bil köra in i ett garage på Århusgatan. När det inte kom ut några personer från garaget fattade vi misstankar om att det var den här bilen, säger Jonas Ekelius, utredare på narkotika­roteln.

När poliserna gick in i garaget kunde de gripa två män och fann även en väska med 4 024 gram kokain i bilens baksäte.

– Vad vi kunde se, hade kokainet tagits loss från under motorhuven. Via utredningen har vi kunnat visa att bilen köptes i Tyskland. Och det var där som kokainet monterades, säger Jonas Ekelius.

I garaget grep polisen en man bosatt i Kista, samt den knarkkurir, skriven i Storbritannien, som förde in narkotikan i Sverige.

En månad senare grep polisen ytterligare en man, vän till den gripne Kistabon och även han boende i stadsdelen.

Mannen som greps i garaget har erkänt brott. Hans version är att han mött en tidigare arbetsbekant i Kista som skulle ge honom 50 000 kronor för att ta emot knarket i Kista och föra det vidare till en annan person i Sundbyberg.

Mannen, som säger sig ha haft ont om pengar och svårt att få arbete, ska ha känt sig tvingad att acceptera uppdraget då han haft skulder till personer som var ute efter honom.

Kumpanen nekar helt till brott och säger att han inte kände till något om narkotika­affären. Men med bland annat samtalslistor och sms-meddelanden som bevisning anser tingsrätten att det är styrkt att mannen varit inblandad i planeringen och genomförandet i lika hög grad som sin vän.

Enligt domen hade kamraterna en överenskommelse med kuriren som de sedan ska ha tagit emot i Kista. Därefter fångades männen av en övervakningskamera när de enligt polisens förundersökning köpte verktyg på Clas Ohlson. Männen åkte sedan till garaget på Århusgatan. Där monterade de enligt åklagaren loss narkotikan från undersidan av bilens motorhuv med de nyinköpta verktygen.

De två vännerna har nu dömts till sju års fängelse och utvisning för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

En analys av kokainet har visat att det höll ovanligt låg kvalitet. Av den anledningen, och för att männen inte tros vara del av ”internationell organiserad narkotikahandel av det allra grövsta slaget”, stannar straffet på sju års fängelse, trots den stora mängden beslagtagen narkotika. Kuriren dömdes till sex års fängelse.

Männen visste inte att de var iakttagna av polisen när de körde in bilen i garaget för att montera loss kokainet som låg inne i motorhuven.

Männen fångades på övervakningsfilm när de köpte verktyg på Clas Ohlson för att montera loss knarket.

Kokainkakorna höll låg kvalitet. Halten kokainhydroklorid var 10 procent, jämfört med normala 50 procent.