Knarkuppgörelse kan vara motivet till morden

En 21-årig man ska enligt åklagaren vara den som varit drivande i planeringen av morden.
En 21-årig man ska enligt åklagaren vara den som varit drivande i planeringen av morden.
Rättegången mot de åtta unga män som står åtalade för mord/medhjälp till mord, börjar nu gå in på sluttampen. Åklagare Olof Calmvik höll under tisdagen sin slutplädering.

Mitt i har vid flera tillfällen rapporterat om morden på en 25-årig man och en man och en kvinna i 40-års åldern i Hallonbergen tidigare i år.

I dag höll åklagare Olof Calmvik sin slutplädering och stämningen var sorgsen och hotfull i rättegångssalen skriver Dagens Nyheter. Tidningen beskriver hur väktare och polis två gånger fick ingripa då åhörare och en av de åtalade i målet, som blivit släppt på fri fot, blivit påhoppade utanför rättssalen.

Olof Calmvik hävdar att de åtalade männen ägnat sig åt narkotikahandel, och att deras vägar korsats med den nu mördade 25-åringen och den 40-åriga mannen. Något går dock fel och 25-åringen och den 40-årige mannen och hans sambo mördas.

Åklagaren menar att en 21-årig man varit drivande i mordet på 25-åringen och sedan fått med sig sina vänner ner i garaget på Lötsjövägen i Hallonbergen. Där skjuts 25-åringen med tre skott av två olika personer.

Två av mannens kompisar kör honom mot Karolinska men blir prejade av vägen och 25-åringen skjuts på nytt, den här gången i huvudet av en av de åtalade 21-åringarna, och avlider, enligt Olof Calmvik.

Sex veckor senare ska delar av gänget knivmörda även den 40-årige mannen och hans sambo, då mannen ska ha blivit vittne vad som skett i garaget.

21-åringen som varit drivande i planeringen har tidigare erkänt att han mördat paret, dock utan att ha haft uppsåt. De övriga männen erkänner delvis att de varit inblandade men medger inte mord eller medhjälp till mord vilket de åtalas för.

Slutanföranden hålls imorgon av de åtalades advokater.

 

Fakta

Åtalas för flera olika brott

Åtta personer står åtalade för mord/medhjälp till mord, två av dem åtalas för alla tre morden.

En person åtalas för skyddande av brottsling.

De övriga åtalspunkterna är: grovt övergrepp i rättssak, synnerligen grovt vapenbrott, grovt vapenbrott, narkotikabrott och misshandel.