Knasiga figurer säljer bäst

Tomtar och grisar av marsipan växer fram i rasande fart i källaren hemma hos Lotta Juell-Skielse i Solgård.

Men Huddingeborna föredrar råttor, grodor och knasiga gubbar, berättar hon.

Passionen för färg och form har tagit över Lotta Juell-Skielses liv. Och inte bara hennes liv, utan även familjens hem. Hela nedre delen av villan i Huddinge är fylld av kartonger, packade ovanpå varandra. De innehåller alla en och samma sak: marsipan.

– Mina barns kompisar tror att vi äter marsipan varje dag. Men barnen får lördagsgodis precis som alla andra, säger Lotta Juell-Skielse.

I köket på en brickvagn står tomtar, grisar och potatisar gjorda i marsipan.

– Jag är konditor från början. Men när jag var 30 år ramlade jag och gjorde illa nacken så då klarade jag inte av att det längre, berättar hon.

Lotta Juell-Skielse blev i stället mönsterkonstruktör på H&M. Men längtan efter att få arbeta med just form och färg i ätbart material blev för stor.

– Jag tog först tjänstledigt för att se om jag verkligen vågade satsa på något eget. Men efter sex månader sa jag upp mig.

Fyra år senare har Lotta Juell-Skielse fullt upp med sitt eget företag. Hon säljer marsipanfigurer via nätet och har kursverksamhet i hemma i villan eller hos olika företag.

Hon reser även runt på olika marknader, men den här veckan befinner hon sig på julmarknaden hemma i Huddinge. Och Huddingeborna har speciella krav, berättar hon.

– Huddingeborna skiljer sig från andra. Här köper man gärna lite annorlunda figurer, som gubbar, råttor och grodor.

Ju roligare marsipanfigurerna är desto nöjdare är kunderna, ärLotta Juell-Skielses erfarenhet – i alla fall när det gäller Huddingeborna.

– De figurer som jag inte sett någon annan göra går bra.

Att hemmet är överbelamrat med marsipan har gjort att hon nu tittar efter en egen lokal.

– Jag måste ha lagerutrymme nu. Fast ännu bättre vore ett försäljningsställe, typ kafé. Då har jag nått min dröm, säger hon.

Allt knådande ger Lotta Juell-Skielse själv ett stort sötsug efter just marsipan.