ANNONS

Knepen som håller tjuven borta i jul

Håll koll på din bortresta grannes hus i jul är rådet från polisen för att slippa det här.
Håll koll på din bortresta grannes hus i jul är rådet från polisen för att slippa det här.
Tala med grannar och se över huset innan du åker bort över julen är råden polisen ger för att undvika en tråkig hemkomst.
Men det finns en sak alla grannar som stannar hemma kan göra för att försvåra för tjuvarna.
ANNONS

Välfungerande grannsamverkan är det mest effektiva sättet att skydda sig mot inbrott, förklarar Lennart Lindholm som är gruppchef för polisens brottsplatsundersökare.

– Man ska prata med sina grannar och tala om när man åker iväg och hur länge man är borta, säger han.

Om det är möjligt bör grannar hjälpas åt att se till att det ser ut som att någon är hemma – se till att hålla någon lampa tänd, att det är skottat på uppfarten och att brevlådan töms regelbundet.

Gör inte tjuven en tjänst

Ett tips är att förhindra inbrott är att försöka tänka som tjuven.

– Gå ut på tomten och fundera på vilket som är det enklaste sättet att göra inbrott, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis i Vallentuna.

En ny trend bland tjuvar är att de väljer bryta sig in via ovanvåningen, eftersom många hem bara har larm på nedervåningen. Därför är det klokt att städa undan stegar och andra saker som kan användas att klättra med. Vissa glömmer ibland också att aktivera larmen när de reser bort och läsa alla lås på dörren, inte bara ett. Om det går, är att försöka förstärka altandörren som oftast är klenare byggd än entrédörren.

Ett ”hej” kan skrämma bort tjuven

Men ett av de allra bästa sätten är att skydda sig mot inbrott är med hjälp från sina grannars vaksamhet. Därför rekommenderar Stefan Dahlgren, att hälsar på främmande personer man möter i sitt grannområde.

ANNONS

– Ser man någon som går och vankar av och an, fråga personen om du kan hjälpa till med något. Blir tjuvar sedda börjar de tveka på att göra något. Sen är det ju alltid trevligt att hälsa på folk.

Tveka inte att ringa 112

Polisen är i stort behov av att få in uppgifter från allmänheten. Små iakttagelser kan vara avgörande om tjuvarna åker fast. Är det byggjobbare i grannens trädgård notera registreringsnumret och firmans namn om det står en arbetsbil vid uppfarten.

– De försöker som regel att smälta in och det är in omöjligt att de har byggkläder på sig. Tjuven vill synas men inte upptäckas.

Vid minsta misstanke om inbrott är det bara att ringa 112.

– Vår erfarenhet är att många väntar lite för länge innan de ringer, eller ringer 114 14. Vi ser helst att om man misstänker att man ser förberedelse till inbrott ska man ringa 112, direkt, säger Lennart Lindholm.

Göm värdesaker väl

Skulle tjuven ändå ta sig in i bostaden se då till att vara kreativ var du förvarar dina värdesaker.

 – Oftast går tjuvarna direkt till lådor och skåp i vardagsrum och sovrum, där brukar folk förvara värdefulla föremål, säger Lennart Lindholm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.