ANNONS
En knivbeväpnad man krävde bilnycklarna av en bilägare i lördags.
En knivbeväpnad man krävde bilnycklarna av en bilägare i lördags.

Knivman förföljde bilägare

Nyheter 

En man i 30-årsåldern beväpnad med kniv och hammare överföll en bilägare på Näset och krävde att få bilnycklarna.
När han inte fick dem vandaliserade han fem andra bilar.

ANNONS

Vid 19.45-tiden i lördagskväll ryckte polisen ut till en parkering längs Källängsvägen. En person hade då blivit hotad av en man i 30-årsåldern som krävde att få bilnycklarna. Den okände mannen visade sig vara beväpnad.
– Mannen hade rusat fram när en person var på väg att låsa upp sin bil. Han var beväpnad med något som uppfattades som en yxa och krävde få bilnycklarna. Men målsägaren sprang ifrån platsen och ringde polisen, säger Fredrik Wallén, kommunpolis på Lidingö.
När polisen kom till parkeringen var gärningsmannen försvunnen. Kort därpå kom fler samtal i området till polisen som beskrev en man som slog sönder bilar på Illerbacken.
– När rånet misslyckades gav han sig på bilar. Han hade sprungit omkring och varit helt oregerlig och han hade slagit sönder rutor på bilar, säger han.
Två timmar senare greps mannen som inte hade hotat med en yxa utan med en hammare och en kniv. Mannen som är hemmahörande på Lidingö anhölls senare på natten och är nu misstänkt för fem fall av skadegörelser och ett försök till grovt rån. Enligt Fredrik Wallén är mannen känd av polis sedan tidigare.
Blev mannen med bilen skadad?
– Nej, inte skadad men han blev uppskakad av händelsen, säger han.
I början av december i fjol rånades ett par på sin Audi på Stjärnvägen av maskerade och beväpnade gärningsmän. De två personerna i bilen tvingades ur bilen av gärningsmän som höll i vapenliknande föremål. En februaridag i fjol blev en kvinna av med sin bil i Gångsätra när hon plockade i och ur saker i bilen. Då kom en okänd man och hoppade in i bilen och körde iväg.
Varför sker bilrån istället för att tjuvar bryter sig in själva i bilar?
– Det går inte längre att stjäla bilar. Förr gick det att sticka in en skruvmejsel och åka iväg, men nu har de nya bilarna sådana säkerhetssystem att de inte går att stjäla, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisens mediacenter.
Var sker oftast bilrån?
– De händer överallt som på parkeringsytor, i garageuppfarter och att de tar sig även in i bostäder och med hot tar bilnycklarna, säger Kjell Lindgren.

ANNONS

Fler nyheter från Stockholm

Brand i Tullinge
Nyheter

Spridningsrisk när flerfamiljshus brann

Kultur

Kalle Assbring vinnare av Fotobokspriset 2017

Nyheter

Kungen impad av arbetet mot våld i Norsborg

Nyheter

Här ska det byggas om för bättre cykeltrafik

Kultur

Berättelsen bakom New Yorkbilderna

Brott

Nya uppgifter om morden i Hallonbergen

ANNONS
ANNONS