Knivman från Svedmyra dömd till vård

Förra fredagen kom domen mot den 40-årige man från Svedmyra som i augusti knivhögg tre människor i det lilla samhället Saltarö i Värmdö. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han var psykotisk när händelsen inträffade och bedöms fortfarande lida av en allvarlig psykisk störning. Den rättspsykiatriska undersökningen visar också att det finns risk för ”återfall i brottslighet av allvarligt slag”.

Den tanken förföljer några av dem som blev utsatta.

– Vart ska han ta vägen när han kommer ut. Hans mamma bor ju här, så jag antar att han kommer hit. Då vill jag veta det så att jag kan hålla mina barn inne, säger mannen vars hus var det första som 40-åringen gick in i.

Den aktuella dagen befann sig 40-åringen på besök hos sin mamma. Det var också hon som först ringde polisen när sonen lämnade huset med en kniv. Direkt efter kom nästa samtal till larmcentralen – då från en granne vars mamma och fru blivit knivhuggna. Grannen, som lyckades jaga angriparen på flykt, beskriver hur 40-åringen brölade som ett djur samtidigt som han högg mekaniskt med kniven. Han har svårt att förstå varför 40-åringen dömts för grov misshandel och inte för mordförsök.

– Det här var ingen misshandel. Han försökte ju hugga ihjäl folk, säger han.

Även åklagaren Eva Finné är missnöjd med domen. Men hon är inte säker på att hon ska överklaga, eftersom påföljden troligen skulle bli den samma. Tingsrätten menar att det inte går att säkert säga att 40-åringen i sitt förvirrade tillstånd verkligen var ute efter att döda eller ens förstod att det kunde bli konsekvensen av hans knivhugg.

40-åringen är Svedmyrabo sedan många år tillbaka. Han har dömts för misshandel två gånger tidigare, 1996 och 2004.

Det här var ingen misshandel. Han försökte ju hugga ihjäl folk.granne