ANNONS

Två döms för knivrån i Stureby och Johanneshov

collge-tingsratt
Ungdomarna har dömts till ungdomsvård och fängelse.
En 17-årig från Enskede åtalades för fem rån och en 18-åring från Älvsjö åtalades för 11 rån under en vecka i september – flera i Stureby och Johanneshov.
Södertörns tingsrätt har nu dömt ungdomarna för flertalet av rånen till ungdomsvård och fängelse.
ANNONS

Mitt i har tidigare berättat om en rånvåg i Stureby och Johanneshov i slutet av september. Nu har en Enskedebo och en Älvsjöbo dömts för ett antal rån.

18-åringen från Älvsjö åtalades för 11 rån och 17-åringen från Enskede åtalades för 5 rån. Rånen ägde rum i Stureby, Johanneshov, Södermalm och Nacka den 20-27 september 2018.

Åklagaren har kartlagt ungdomarnas förehavanden den där veckan i september. Till stöd för sin bevisning har han åberopat filmer och stillbilder från övervakningskameror. Ungdomarna nekat till anklagelserna.

Hotade med kniv

  • Ungdomarna rånade en 23-årig man i Johanneshov den 26 september genom att hota honom med kniv och tvinga honom att ge ifrån sig bland annat mobiltelefoner, hörlurar och en plånbok. De ska också ha tvingat honom också att fabriksåterställa sina telefoner och lämna ifrån sig koden till bankkortet.
  • Den 24 september rånades en 16-årig pojke i Stureby. Han klev av tunnelbanan vid Stureby tunnelbanestation och var på väg hem när tre personer närmade sig honom bakifrån. De tog tag om hans mage, hotade honom med kniv och tvingade till sig hans mobiltelefon, en väska med en skoldator och ett armbandsur.

Frias för rånet på ”Adam”

  • Vid midnatt, natten till den 25:e rånades en 26-årig man på Sågverksgatan. ”Adam” (som egentligen heter något annat) berättade om händelsen i Mitt i. Rånarna hotade honom med en kniv mot magen och tvingade ifrån honom hans telefon. En förbipasserande man försökte hjälpa ”Adam”, men blev själv rånad och slagen.

Tingsrätten uppfattar både ”Adams” och den andre mannens berättelser som mycket trovärdiga. Rätten anser dock inte att bevisningen är tillräcklig för att ungdomarna ska dömas för de här rånen. De frias alltså på den åtalspunkten.

Ungdomarna döms däremot även för rån på Södermalm och i Nacka. Enskedebon döms för rån till sluten ungdomsvård i 1 år och 3 månader. Älvsjöbon döms för rån, brott mot knivlagen och misshandel till fängelse i 2 år och 10 månader.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.