Knivrånen fortsätter i Hammarby Skarpnäck

Så här ser det ut i dag och så här ska det se ut när upprustningen i Kärrtorp är klar.
Många är rädda men polisen tycker inte att man ska behöva hålla sig inomhus.
Oron stiger efter de brutala knivrånen. Polisen ökar nu sin närvaro i området och vädjar till allmänheten om tips.

Knivrånen som vi rapporterat om i området Hammarby-Skarpnäck fortsätter. Den 2 april rånades en man i 40-års åldern på Höganäsvägen i Björkhagen. Liksom vid de tidigare rånen, tvingades han under knivhot, att gå till en närliggande bankomat för ta ut pengar. Polisen misstänker att det rör sig om samma gärningsmän.

Det är det fjärde rånet på kort tid i Björkhagen, Hammarbyhöjden och Kärrtorp. Vid två av rånen har gärningsmännen dessutom hotat med att följa med brottsoffren hem, men brottsoffren har lyckats avstyra det hela.

Flera boende i området är nu oroade och vill att polisen ska agera. ”Vi måste ha civilpolis i Kärrtorp som finns på plats i Kärrtorp nattetid” skriver en kvinna på Facebook.

– Polisen borde gå ut och varna folk, det här har ju hänt flera gånger nu, säger en annan.

Ökad polisiär närvaro

Enligt Daniel Edlund, gruppchef vid avdelningen för grova brott i polisområde syd, har polisen utökat sin närvaro i området. Men han vill inte gå in på vilka metoder de använder.

– Jag förstår att folk reagerar på det här och känner oro, säger han.

Men han tycker inte att människor i området behöver vara rädda för att gå ut.

– Jag tycker inte man ska dra så stora växlar på det här så att man stannar inomhus, men om man går ensam ute på nätterna så är det bra att vara extra vaksam på sin omgivning, säger han.

I slutet av januari genomfördes ett liknande rån i Kärrtorp där en 25-årig man under knivhot tvingades att ta ut pengar och därefter knivhöggs och fick livshotande skador. Två personer greps och åtalades.

Är det samma gärningsmän eller en liga?

– Vi utreder det inte som samma gärningsmän, men vi kan inte utesluta att det finns fler ärenden.

Tror ni att de bor i området?

– Vi vill inte spekulera i det nu.

Vid samtliga rån är brottsoffren ensamma män som har promenerat i området någon gång mellan midnatt och klockan fyra på morgonen. Gärningsmännen har varit maskerade och polisen har därför inget tydligt signalement. Ingen har ännu gripits för rånen och polisen vädjar nu till allmänheten om tips.

– Man får gärna kontakta oss om man har sett något eller reagerat på något, även om man själv kanske inte tror att det är så viktigt. Antingen komma fram till oss på gatan eller ringa 114 14, säger Daniel Edlund.

Fakta

Fyra knivrån på nio dagar

25 mars kl 03: En man i 30-års åldern tvingas under knivhot ta ut pengar från bankomaten vid Kärrtorpsplan.

26 mars kl 04: En man i 30-års åldern tvingas under knivhot ta ut pengar från bankomaten vid Kärrtorpsplan. Efter att han lämnat ifrån sig pengarna knivhöggs han i ryggen. Polisen har rubricerat det som mordförsök.

29 mars kl 23-00: En man i 40-års åldern tvingas under knivhot ta ut pengar från bankomaten på Finn Malmgrens väg.

2 april kl 01-02: En man i 40-års ålderns knivhotas på Höganäsvägen och tvingas sedan ta ut pengar från bankomaten i Björkhagen.

Källa: Polisen