Knökat vid pingisstjärnans avsked

Liljeholmshallen var fylld till bristningsgräsen, när en av världens bästa pingisspelare J-O Waldner spelade sin avskedmatch.

– Jag tycker det är häftigt att det är en liten hall och luktar svett. Han hade kunnat spela på en jättestor arena, säger friidrottsstjärnan Mattias Sunneborn

Redan klockan 12 i torsdag började publiken att köa. När insläppet stängdes var 100 personer kvar i kön utanför Liljeholmshallen.

Många ville hylla J-O Waldner, olympiska mästare, sexfaldige världsmästare och dubbel bragdguldvinnare. Bland dem fanns flera stora idrottsmän, som Anders Limpar och Tomas Brolin.

Längst bak i publikhavet av långa män fanns även friidrottsstjärnan Mattias Sunneborn. Han och Jan-Ove har bland annat tävlat i OS i Sydney samtidigt.

– Det som är exceptionellt är hans bollkänsla. Sedan verkar han vara humörsspelare. När J-O är på bra humör kan han fortfarande vara på världstoppen som 50-åring. Det är sensationellt, säger han i pausen.

– Han har ju så otroligt mycket boll i sig. Folk blir skraja när de möter J-O. Han gjorde någon liten halvpsykning nyss.

Mattias har följt J-O under hans 38 år och spelade själv pingis tills han var 13, 14. Han har provspelat mot både Mikael ”Äpplet” Appelgren och J-O.

– De stod bara och lekte och plockade lite grann, men det var kul att slå sig trött. Man får ju inte en boll där.

Först fyra dagar innan matchen bestämdes det att Johanneshovsbon skulle vara med och spela. Enligt Mattias blev det besvärligt att byta hall tätt inpå.

– Men det här är ju Spårvägens hemmahall. Jag tycker det är häftigt att det är en liten hall och luktar svett. Han hade kunnat spela på en jättestor arena. Det känns exklusivt att vara här.

Applådåskor signalerar att det är dags för andra matchen. ”J-O! J-O! J-O! ” skanderar publiken. I bakre ledet står folk på stolar och en uppochnedvänd papperskorg. Bollen smattrar och det dunsar från spelarnas fötter. Då och då skymtar J-O:s högröda ansikte mellan ryggarna. Så hörs ett utdraget unisont ”neeej!” följt av ett ”Åååh!” från åskådarna. J-O Waldner har förlorat mot motspelaren Andreas Törnqvist.

J-O själv verkar ta det med ro. Efter att ha skrivit autografer ute i korridoren säger han att han gärna förlorar mot ”Törna”. Det är en bra kille och ger honom lite styrka på vägen upp. Målet för J-O var att kunna genomföra matchen.

– Det känns skönt att det är klart. Jag lite dragningar i ljumske och rygg och sådant, så jag var orolig i går kväll. I dag gav jag allt, det var fantastiskt kul. Nu ska jag äta.

Men än har J-O inte lagt racketen helt på hyllan.

– Snart ska jag till Tyskland och spela en uppvisningsturnering.