Knökfull parkering retar upp bilister

Gör som i Täby och gräv ner parkeringsplatserna i centrum. Det tycker Vallentunabon Tomas Hedlund.
Gör som i Täby och gräv ner parkeringsplatserna i centrum. Det tycker Vallentunabon Tomas Hedlund.
Det råder hård kamp om parkeringsplatserna i centrala Vallentuna. Pendlarplatserna blir snabbt fulla vilket gör att en del pendlare tar de redan populära parkeringarna vid Konsum.

– Bilister är lata, säger Elwe Nilsson (M).

Infartsparkeringen vid Vallentuna station är överfull. Varje dag SL-pendlar minst 11 000 Vallentunabor för att arbeta i en annan kommun.

Pendlarna har 887 parkeringsplatser att dela på, på tio infarts­parkeringar runt om i Vallentuna.

Bristen på pendlarplatser gör att flera invånare som Lokaltidningen Mitt i träffar säger att pendlarna även ställer sig inne på centrumparkeringen vid Konsum, som med sitt krav på p-skiva är tänkt för korttidsparkerare.

Det bidrar till att det även blir trångt på Konsumparkeringen, något som irriterar flera bilister vi möter. Vallentunabon Tomas Hedlund håller med.

– Främst på kvällar och helger är det fullt. Pendlarna står här också. Jag tycker att man ska gräva ner parkeringarna under marken, säger han.

Bengt-Åke Grip (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, berättar att det finns planer på att bebygga Konsumparkeringen med bostadshus eller affärer och att då eventuellt gräva ner p-platserna.

– Men det blir inte fler platser än det är nu. Parkeringsbristen står högt på agendan. Det är en djungel, enligt hörsägen står även många som jobbar i Vallentuna på infartsparkeringen för att de inte ska behöva gå ut och byta tid på p-skivan vid Konsum.

Bengt-Åke Grip vill slå ett slag för att fler ska ta lokalbussen.

– Men det är ett vardagspussel för många, säger han.

Inga planer på fler cityparkeringar just nu alltså. Men politikerna, både Moderaterna och Socialdemokraterna, är överens om att parkeringskrisen måste lösas.

Klart är att infartsparkeringen i Brottby ska få cirka 50 nya platser. Det berättar Elwe Nilsson (M), ordförande i teknik- och fastighetsutskottet. Kommunen jobbar även på att få till fler platser på infartsparkeringen i Ormsta.

– Infartsparkeringarna är ett växande problem. Men i centrum finns det kundparkeringar, det är aldrig fullt i garagen. Jag förstår inte att många drar sig för att parkera där, säger han.

Var vill du ha nya p-platser?

Katta Schyman, 39, Brottby:

– Det är alltid svårt att hitta parkering i centrum. Pendlarna står på korttidsplatserna. Någonstans borde man bygga nya platser.
Anna-Lena Ström, 72, Snapptuna:

– De flesta gillar inte parkeringshus. Men det är synd att ta av naturen, så jag väljer parkeringshus ändå.
Timo Ekholm, 73, Vallentuna:

– Riv lusoperan, den gamla biografen vid Konsumparkeringen och bygg fler där.
Åke Karlsson, 55, Vallentuna:

– Stan behöver fler parkeringsplatser. Det finns en död zon ovanför Konsumparkeringen, bygg fler där!