ANNONS

Knökfullt på infartsparkeringen i Kragstalund

Problem att hitta parkering i Kragstalund i Vallentuna.
Paula Rinta Palk får stressa varje morgon om hon ska få en parkeringsplats.
Att få plats på infartsparkeringen i Kragstalund är en strid på kniven.
Vid åtta på morgonen är platserna slut.
Paula Rinta Palk från Uthamra undrar varför kommunen inte gör något åt problemet.
ANNONS

Redan 2008 när familjen flyttade från Danderyd till Uthamra frågade hon kommunen hur de skulle fylla behovet av infartsparkeringar

Då sa de att de tittade mycket på det eftersom de ska växa. Att de gjort undersökningar och sett att många jobbpendlar.

Trångt 

Sedan dess har Vallentunaborna blivit fler och det har också antalet bilar som behöver parkera vid Roslagsbanans stationer. Värst är trängseln vid infartsparkeringarna i centrum och Kragstalund. Det finns sammanlagt 887 p-platser på infartsparkeringarna i Vallentuna. Men Vallentuna är en pendlarkommun och behovet är uppenbarligen större.

För Paula Rinta Palk, som tar Roslagsbanan från Kragstalund, börjar morgonen alltid med stresspåslag. För infartsparkeringen vid Bällstaberg blir full redan innan klockan åtta och hon måste välja mellan att komma tidigt och tvinga barnen till fritids innan skolan börjar och att komma senare till en full parkering.

Problem att hitta parkering i Kragstalund i Vallentuna.

Kommunen har satt upp skyltar om 24-timmarsparkering. Men det löser inte problemet med att boende använder parkeringen över natten.

En orsak till platsbristen är att de boende i Bällstaberg parkerar sina bilar på infartsparkeringen över natten.

– Det är minst halvfullt på natten, då är det grannarna som parkerat där, säger Paula Rinta Palk som ser folk från bostadsområdet komma och hämta sina bilar samtidigt som hon själv letar plats.

Parkering i vägrenen

Men Bällstabergsborna gör inget fel så som reglerna ser ut i dag. Reglerna tillåter 24-timmarsparkering.

ANNONS

Resultatet blir att pendlarna får ställa sina bilar där de kan. I vägrenen längs Svampskogsvägen står bilarna i långa rader. Andra har ställt sig på gångvägen på andra sidan parkeringen.

Problem att hitta parkering i Kragstalund i Vallentuna.

Susanne Eriksson har just kilat in sin bil på gräsremsan mellan parkeringen och Svampskogsvägen.

– Man får inte vara för sent ute, då får man ingen plats. Men det är jag varje dag och då får jag ställa mig så här, säger hon. Det skulle inte skada om det fanns fler platser.

Men det är otillåtna platser och för två veckor sedan, den 24 oktober, gjorde kommunen en kontroll. Alla bilar som stod fel, däribland Paula Rinta Palk, fick en p-bot på 500 kronor. Det får henne att känna sig lätt uppgiven.

Få alternativ

– För vad ska vi göra? Ska vi ta bilen hela vägen in till stan, är det bättre?

För henne det är inte realistiskt att ta barnen på cykeln till deras eftermiddagsaktiviteter. Bussen från Uthamra, som går var 25:e minut, är inte heller något alternativ.

Nu är hon orolig inför vintern.

– I år har det varit ännu mer bilar här än tidigare. Men på vintern kan de inte snöröja ordentligt eftersom det står bilar här över natten. Och man kommer inte ens att kunna parkera vid vägkanten eftersom blir snövallar där. Då blir det ännu färre platser. Jag undrar faktiskt hur det ska gå.