Här knyts vänskapsband över Världens gränser

Spända lägerdeltagare ska ut på havet.
Spända lägerdeltagare ska ut på havet.
Ett 20-tal ungdomar från lika många länder är i Södra Roslagen på besök. De är här för att skaffa vänner för livet.
– De verkar i alla fall ha roligt och det är ett av syftena med lägret, säger Lions koordinator Peter Blom.

Ur bussen som står parkerad vid Viggbyholms båthamn i Täby kliver 20 ungdomar från lika många länder ut. De har åkt från Tierp och är fortfarande morgontrötta efter att ha sovit på bussen. Härifrån ska de ta sig med både vikingabåt och ångbåt till kastellet i Vaxholm.

Hjälporganisationen Lions arrangerar vart tredje år ett internationellt läger för ungdomar mellan 17 och 21 år i Roslagskommunerna. I år ligger gården i Tierp men under de tre lägerveckorna genomförs aktiviteter i kommunerna i norra Stockholm.

Kontakter över gränserna

Under sådana här läger skapar deltagarna kontakter som i många fall håller livet ut. För de lokala föreningarna gäller det att förutom ordna så att alla har något att äta, sova och göra på lägergården, även visa upp några lokala sevärdheter.

I år har deltagarna som bland annat kommer från USA, Brasilien, Japan och Ukraina besökt både Skansen och Sala silvergruva. Nu bär det av mot Kastellet i Vaxholm för att genomföra en samarbetsövning i ”Fångarna på Kastellet”.

”Vi hänger mest men vi trivs ihop”

– Utflykterna har varit bra och de här två dagarna blir intressanta. På lägergården gör vi inte så mycket. Där hänger vi mest men vi trivs ihop, säger Joanna Yam som kommer från USA.

Peter Blom, koordinator i Lions.

Lions i Södra Roslagen

Lions lokalföreningar i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker tillhör alla samma zon och arrangerar denna resa ihop. Lions representant, Peter Blom var initiativtagare till att de regelbundna lägren kom till.

– Det är intressant för ungdomar från andra länder att komma hit till Sverige och se vårt vackra land. Och det är intressant för svenska ungdomar att skapa internationella kontakter. Alla tjänar på det, säger Peter Blom.

Ut till havs

Lägerdeltagarna delar upp sig i mindre grupper och kliver ombord på båtarna. Speciellt vikingabåten är populär och när de går ombord skrattas det högt när en deltagare från Georgien ställer sig i fören likt en skådespelerska från en film om en osänkbar båt.

Vikingabåten var extra populär.

– De verkar i alla fall ha roligt och det är ett av syftena med lägret. Här blandas ungdomar som kommer från ganska knappa förhållanden med de som har det bättre ställt, säger Peter Blom.