Ko slog omkull Cristina

Kor i hagen vid Angarnsjöängen. Det gäller att inte komma mellan ko och kalv. När kalvarna är nyfödda är korna extra beskyddande, något som flera förbipasserande har blivit smärtsamt varse.
Kor i hagen vid Angarnsjöängen. Det gäller att inte komma mellan ko och kalv. När kalvarna är nyfödda är korna extra beskyddande, något som flera förbipasserande har blivit smärtsamt varse.
Den ko som tros ha varit drivande i flera attacker mot människor vid ­Angarnsjöängen avlivades i fredags.

– Människan har stor del i det hela, säger ­ko­ägaren Lars-Ove ­Cahling.

Läraren Cristin Stenvad Edlund är en av dem som har utsatts för de arga korna i Angarnsjöängen. Utflykten förra tisdagen, med en grupp på tio barn och två kolleger, som skulle bli en trevlig dag med tipspromenad och korvgrillning slutade i kaos.

Ett brutet nyckelben, ett brutet skulderblad, djupa sår i pannan och nacken och en bristning på lungan blev resultatet av koattacken.

Cristin hade precis berättat för barnen som var lite rädda att kor är snälla djur. Det gäller bara att inte gå för nära.

Gruppen promenerade in i hagen när en ko i hagen plötsligt anföll Cristin som gick först.

– Kon kastade sig över mig och slog omkull mig, säger hon.

Hon visar foton från sin kamera. På den ena bilden finns en grupp kor och kalvar på ganska långt avstånd.

På nästa, väldigt suddiga bild, syns bara himmel och några koben.

– Då låg jag under kon. Det gick på en sekund, säger hon.

En av kollegerna lyckades dra Cristin från de vilda korna medan den andra höll de chockade barnen på avstånd och ringde ambulans. Läraren som hjälpte Cristin skadades också och fördes till sjukhus.

– Jag är bara så tacksam att jag gick först så att inget barn kom till skada, säger hon.

Bonden Lars-Ove Cahling har haft sina kor gående fritt kring Angarnsjöängen i många år. I fredags tog han det drastiska beslutet att avliva den ko som tros ha legat bakom attackerna. Han sköt kon på plats i hagen.

När Mitt i Vallentunasteget kommer dit ligger djuret under en presenning.

– Det är 10 000 kronor åt helvete i onödan. Kor blir inte så här utan vidare, säger han.

Enligt honom har människor stor del i attackerna. Den nu avlivade kon har gått i hagen med kalvar i flera år utan att det varit några problem.

– Men folk går för nära. De kommer med sina mobilkameror och ska plåta, säger han.

I maj och tidigt i juni föder kor sina kalvar i hagen. Då är moders­instinkten extra stark och den som kommer mellan ko och kalv kan råka illa ut. Dessutom ser Lars-Ove Cahling ofta folk som går in med hund fast man inte får och folk som har med sig pinnar och slår efter korna.

Enligt länsstyrelsen är det ovanligt att kor attackerar människor. Efter förra veckans händelser kommer myndigheten att komplettera skyltningen vid Angarnsjöängen.

– Vi kommer att ha med information om kor med kalv, säger Åsa Lagerlöf, miljöhandläggare vid enheten för naturvård på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen avråder inte människor från att promenera i området. Det finns heller inga planer på att ta bort korna från hagen.

– Djuren är en förutsättning för skötseln av Angarnsjöängen. Om de inte betar växer det igen, säger Åsa Lagerlöf.

Fakta

De har råkat ut för de arga korna

30 maj. En joggare överfölls.

29 maj. Två fågelskådare attackerades och fick föras till sjukhus.

28 maj. Lärare med en skol­klass attackerades. Två ­lärare skadades.

Ytterligare ett antal personer uppger att de blivit jagade av korna.