Kö till Väsby nya gymnasium

Rektor Birgitta Trolin och Per Stenvall, administrativ chef för Väsby nya gymnasium är glada över att så många elever, även från kranskommunerna, har sökt till Väsby nya gymnasium.Foto: bea tigerhielm
Rektor Birgitta Trolin och Per Stenvall, administrativ chef för Väsby nya gymnasium är glada över att så många elever, även från kranskommunerna, har sökt till Väsby nya gymnasium.Foto: bea tigerhielm
Väsby nya gymnasium går mot strömmen.

Skolan utökar när andra gymnasier i länet behöver fler elever.

– Det här är fantastiskt, säger Birgitta Trolin.

Birgitta Trolin är rektor på gymnasieskolan och har bråda dagar. Men hon gör det med ett leende på läpparna – det går bra för skolan.

I förra veckan var klasserna fyllda i varje program. De eleverna kan känna sig lyckligt lottade för många andra sökande har inte fått plats. Mellan 20 och 30 elever köade till varje program. Flera av dem har valt gymnasieskolan som sitt förstahandsval.

Nu kommer ett tiotal ytterligare elever som har reservplats att komma in. Samhällsvetenskapsprogram med inriktning på beteendevetenskap är det populäraste men även teknik, ekonomi och natur lockar elever.

– Tanken är att ta in åtta elever på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning på beteendevetenskap och övriga på naturvetenskapsprogrammet. Vi tror att vi kan pressa in så många trots att det redan är fullt, säger Birgitta Trolin.

Förra året sökte cirka 200 niondeklassare till Väsby nya gymnasium för hösten 2011. I år är de runt 300.

– Det är en fantastisk utveckling med tanke på att skolan bara har funnits i två år. Vi utökar klasserna medan andra gymnasieskolor har svårt att fylla vissa program och riskerar att stänga, säger Birgitta Trolin.

Hon gläds också över att medianpoängen är hög.

Naturvetenskapsprogrammet med inriktning på beteendevetenskap ligger på 272,5 poäng. Medianen på de övriga programmen ligger mellan 200 och 240.

– Så högt var det inte på alla program vid höstintagningen förra året. Inte heller såg det ut att bli så högt vid första antagningen i januari. Men de som sökt hit läste uppenbarligen upp sina betyg på vårterminen, säger Birgitta Trolin.

– Det har i sin tur gjort att elevernas meritpoäng har ökat.

Kajsa Thunholm, informatör på Skolverket, säger också att utvecklingen på Väsby nya gymnasium går mot den allmänna trenden.

– Tydligen har de lyckats att nå nya elever. Annars är det små barnkullar som gör att andra gymnasieskolor har svårt att klara sig, säger Kajsa Thunholm.

I höst kommer det att finnas 482 elever på Väsby nya gymnasium.

2011 hade skolan 425 elever och terminen 2010–2011, när skolan var ny i provisoriska lokaler i kulturhuset, hade den bara plats för 100 elever.