ANNONS

Köade fyra år för bostad – förgäves

Lejal Issa blev tvungen att flytta från Botkyrka för att få ett förstahandskontrakt – vilket kostade henne alla sina ködagar i Botkyrkabyggen.
Lejal Issa blev tvungen att flytta från Botkyrka för att få ett förstahandskontrakt – vilket kostade henne alla sina ködagar i Botkyrkabyggen.
30-åriga Lejal Issa stod fyra år i kö för en lägenhet i Botkyrka. Till slut tröttnade hon och flyttade till Södertälje.

Men utflykten i väntan på hyresrätt i Botkyrka blev till en chock. Nyligen kom brevet som berättade att all kötid hon sparat ihop hos Botkyrka­byggen strukits.
ANNONS

Bostadsbristen är stor och kötiden ofta lång för den som söker en hyres­lägenhet med förstahandskontrakt. 30-åriga Lejal Issa, som växt upp i Tumba, berättar att hon till slut tröttnade på att bo hemma hos föräldrar eller tillfälligt i andra hand.

För knappt två år sedan gifte hon sig. När hon och hennes man förra året lyckades få ett förstahandskontrakt i Södertälje såg de chansen att få en fastare punkt i tillvaron, medan de väntade på en lägenhet i Botkyrka.

– Det är i Botkyrka vi har familj och vänner. Det är här vi trivs och vill bo, säger Lejal Issa.

För några veckor sedan kom brevet från Botkyrkabyggen. Lejal hade på grund av flytten från Botkyrka kommun förlorat sin köplats och därmed all kötid som hon sparat ihop sedan 2011. Kön hon stod i är endast till för Botkyrkabor. Lejal berättar att hon första veckan efter beskedet var matt.

Kände du inte till reglerna?

– Det enda jag visste var att för folk som inte var Botkyrkabor så gällde den allmänna kön (Bostadsförmedlingen i Stockholm). Jag har alltid varit Botkyrkabo, och jag var det när jag ställde mig i kön. Nu har jag köat i fyra år och om det bara försvinner är allt meningslöst. Jag blev ju tvungen att flytta från Botkyrka eftersom det inte finns några lägenheter här.

Lejal Issa har lämnat in en protest mot den förlorade köplatsen. Men enligt Jan-Erik Sandh, kundchef på Botkyrkabyggen, finns det inga öppningar för att hon ska få tillbaka sin köplats.

– Reglerna är lika för alla, och det är viktigt för att systemet ska vara rättvist för alla våra sökande, säger Jan-Erik Sandh.

Enligt kundchefen händer det att bolaget blir kontaktat av personer som flyttat från kommunen och därmed förlorat sin kötid.

ANNONS

– Reglerna är tydliga. Det står att kön är för ”boende (folkbokförd) i Botkyrka kommun”. Som sökande bör man vända sig till våra kundcenter och få reglerna förklarade om man är osäker.

Men i reglerna står också att ”Botkyrkabyggen arbetar med en kötid baserad på när man registrerade sin intresseanmälan.” Och det står heller inte utryckt i reglerna på hemsidan att den som är ”folkbokförd” i Botkyrka mister sin plats vid en flytt.

Är det verkligen så tydligt?

– Jag menar att det är tydligt. Men det är möjligt att det går att göra tillägg i regeltexten, säger Jan-Erik Sandh.

Det är i Botkyrka vi har familj och vänner. Det är här vi trivs och vill bo.Lejal Issa

Fakta

För den som vill ha en lägenhet hos Botkyrkabyggen finns tre köer:

1. Internkön. För de som redan hyr av Botkyrkabyggen men vill ha en annan lägenhet.

2. Botkyrkabor som inte hyr av bolaget i dag, står i en särskild kö.

3. För de som bor utanför kommunen gäller Bostadsförmedlingen i Stockholm. Bolaget lägger en tredjedel av sina lediga lägenheter i den här kön.

Källa: Botkyrkabyggen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.