Kocken som ger barnen makt i förskolans kök

På Pastellen får barnen vara med och bestämma vad de ska äta.

Det är förskolans kryddälskande kock Iman Ablahad som ligger bakom idén.

Många förskolebarn får i sig mycket hel- och halvfabrikat när de äter på förskolorna. Det gäller inte för barnen på förskolan Pastellen på Ormängsgatan i Hässelby Gård. Det ser Iman Ablahad till.

Hon arbetade som kemist i sitt hemland Irak, men har alltid haft matlagning som hobby. Här i Sverige har hon tidigare drivit kafé och restaurang i nästan elva år. Sedan sju år lagar hon maten till de cirka 50 förskolebarnen på Pastellen. Hon är inte rädd för att sätta lite smak på maten.

– Jag har smak för kryddor. Jag var kemist och tror att det är därför som jag vågar blanda kryddor. Barnen gillar färger så jag brukar alltid använda mycket färg i maten, berättar Iman.

Hon håller på och förbereder dagens lunch, som är stekt kycklingfilé och spenatpasta med dragon, rotselleri, morötter, krossade tomater och crème fraiche. Till det har hon gjort en blandad sallad med mozzarella.

– Barnen äter jättebra här. Föräldrar brukar vilja ha mina recept.

Men det är inte bara hon som delar med sig av sin matlagning. Hon tar gärna recept från föräldrarnas favoriträtter och lagar dem på förskolan. Sedan förra året har hon bjudit in barnen i matlagningen. Till varje fredag får ett av barnen vara med och bestämma vad de ska äta. De får gärna tipsa om rätter som de brukar laga hemma.

– Det blir specialmat från olika länder, en dag kan det vara en somalisk rätt och en annan något spanskt, berättar Iman.

Varje vecka sätter förskolan upp en bild på barnet som bestämt veckans rätt och så skriver Iman vad de pratat om när de planerade maten och vad resultatet blev.

– Även om de vill laga hamburgare eller köttbullar, så brukar jag kunna påverka dem lite och få dem att testa en ny smaksättning till exempel.

Kostar det mer för förskolan att laga din mat än för dem som beställer halvfabrikatsrätter?

– Nej, vi sparar faktiskt pengar på det och så blir det nyttigare mat med mindre fett. Jag är bra på att planera den här sortens ekonomi efter alla mina år då jag drev restaurang och kafé.