Kocken som tar vara på grishuvud och renpenis

Gustaf Sandfridsson från El Diablo kan i dag, tisdag, vinna ”Svarta grytan” på landets största restaurangevent.

– Jag vill ta vara på allt, från grishuvud till renpenis och lammtestiklar, säger han.

Kocken Gustaf Sandfridsson ogillar att slänga delar av djuret när han lagar kötträtter och uppmanar folk att våga prova att äta allt.

Nu har han nått finalen i ”Svarta grytan” – kocktävlingen där kreativiteten hyllas – på Kistamässans Restaurangexpo, landets största restaurangevent.

– Mitt recept var på lammnacke med cocobönor, morot och oxmärg och juryn nappade på det.

På 30 minuter och inför publik ska Gustaf Sandfridsson nu laga en kreativ varmrätt för fyra personer – utan att i förväg veta ingredienserna. Han tävlar mot tre andra kockar.

– Jag har alltid varit emot att tävla i mat, nu står jag plötsligt där själv. Jag kanske ballar ur och får scenskräck, men är det kul kanske jag dyker upp i fler tävlingar, säger Gustaf och skrattar.

Vad använder du helst i köket?

– Allt som är säsongsbaserat och rotfrukter, det går att göra så mycket av det. Sedan tycker jag att det är viktigt att veta var grejerna kommer från, jag gillar att ha kontakt med producenter och bönder och att ha råvarukontroll.

Hur smakar lammtestiklar?

– Ungefär som schnitzel, skulle du inte veta vad det var skulle du inte reagera.

Och grishuvud?

– Det är mycket fläsksmak och extremt gott och mört.

Till vardags är Gustav Sandfridsson kökschef på den lite lyxigare kvarterskrogen El Diablo på Kungsholmen.

Vad gör du där?

– Modern mat med svensk touch, men vi är ingen inälvsmatsrestaurang och använder ingen renpenis där.

Fakta

”Svarta grytan”

Namn: Gustaf Sandfridsson.

Ålder: 25.

Yrke: Kökschef på Restaurang El Diablo, Kungsholmen.

Bor: Handen.

Utbildad: Hotell- och restaurangprogrammet vid Riksäpplet i Handen.

Aktuell: ”Svarta grytan” på Restaurangexpo i dag den 29 januari.