ANNONS

Köerna till BUP i Sollentuna längst i länet

Bara 44 procent av de som söker sig till BUP i Sollentuna får hjälp inom 30 dagar.
Bara 44 procent av de som söker sig till BUP i Sollentuna får hjälp inom 30 dagar.
Väntetiderna till Barn- och ungdomspsykiatrin blir längre i landet. I Stockholm är köerna längst i Sollentuna, där bara 44 procent får hjälp inom 30 dagar.
ANNONS

Tidigare fick landstingen som ordnade ett första besök på barn- och ungdomsmottagningen (BUP) inom 30 dagar till minst 90 procent av patienterna ett statsbidrag.

– Vårdgarantin satte en stark press på landstingen och gav en tydlig signal om att snabbt erbjuda ett första besök, säger Sara Lundqvist, ordförande i Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri, SFBUP­, till Dagens Medicin.

Nu finns inte längre bidraget – och väntetiderna är generellt längre i hela landet. Det visar Dagens medicins granskning.

Mindre än hälften får hjälp inom 30 dagar i Sollentuna

Stockholms landsting är ett av de landsting som inte klarar det tidigare kravet, men Stockholm är ändå bättre än de allra flesta landsting i landet.

Däremot är skiljer sig kötiderna mellan de olika kommunerna i länet. Och extra långa är köerna i Sollentuna, skriver SVT Nyheter. Här får bara 44 procent av barnen och ungdomarna en tid på BUP inom 30 dagar. Även Solna sticker ut i statistiken. Där får 69 procent av patienterna hjälp inom 30 dagar.

– Vi vet att det är så viktigt att fånga upp unga i tid så att de inte blir försämrade, säger Sara Lundqvist, som beklagar de ökade väntetiderna över hela landet.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.