ANNONS

Kokainet låg i ett lönnfack

Bakom bilens handskfack fanns en avancerad knarkgömma, med elektronisk låsanordning. Polisen fick skruva isär hela sektionen för att se hur smugglarna burit sig åt.
Bakom bilens handskfack fanns en avancerad knarkgömma, med elektronisk låsanordning. Polisen fick skruva isär hela sektionen för att se hur smugglarna burit sig åt.
Innan knarkleveransen nådde Täbylägenheten slog polisen till.

Ett kilo kokain hittades i ett väl utarbetat lönnfack bakom handskfacket på den bil som stod parkerad utanför bostaden.

Nu döms två män till fem års fängelse vardera.
ANNONS

”Kom bara … Jag skickar adressen till dig, men radera den”, svarade den 35-åriga Täbybon när hans kumpan, en 26-årig man från Montenegro, ringde från färjan mellan Rostock och Trelleborg.

”Ja, men jag ska, var inte dum. Vad är det med dig?”

Det var en sen kväll i slutet av april förra året. Vid lunchtid morgonen därefter parkerade 26-åringen utanför 35-åringens bostad.

”Jag är uppe, gå in där”, svarar Täbybon 26-åringen i vad som ska bli deras sista telefonsamtal innan polisen slår till.

Efter att ha spanat på männen en längre tid, bland annat genom att lyssna av deras samtal, är polisen säkra på att det handlar om en narkotikaleverans. När 26-åringen kliver över tröskeln gör de därför en husrannsakan och beslagtar bilen.

– I lugn och ro gick vi senare igenom den med narkotikahund och gjorde en noggrann husrannsakan. Det var då vi hittade det här dolda utrymmet. Det var ett riktigt lönnfack med elektronisk anordning, säger Meelis Tüür, kriminalinspektör vid Länskriminalpolisens narkotikarotel.

I ett plastemballage låg 997 gram kokain gömt bakom handskfacket. För att komma åt det hemliga facket var man tvungen att trycka på en dold knapp bakom klimatanläggningen, varpå ett elektroniskt lås öppnade en lucka.

– Det var väldigt snyggt och proffsigt gjort, så det är ingen hemmasnickare som har gjort det här utan en mekaniker, säger Meelis Tüür.

26-åringen hade hyrt bilen i Belgrad och kört till Sverige via Holland, där polisen misstänker att han köpte knarket. Den aktuella bilen har 26-åringen och närstående hyrt flera gånger, vilket gett dem tid att installera lönnfacket. En månad innan tillslaget var han också uppe i samma bil och träffade 35-åringen, med vad polisen misstänker var ännu en leverans. Då lyckades de inte få tag på knarket.

ANNONS

I samband med rättegången som följde efter Täbytillslaget försökte de i stället fälla männen genom indiciebevisning, men åtalet ogillades.

Vid den aktuella kokainleveransen var bevisen desto starkare. Telefonsamtal, sms, pengaöverföringar och polisens spaningsbilder har bland annat lyfts fram i rätten.

Tingsrätten dömde männen till fyra års fängelse, men i en överklagan till hovrätten dömdes männen i stället till fem års fängelse vardera för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. 26-åringen döms även till tio års utvisning.

Trots att männen inte tidigare är dömda för liknande brott tror polisen att de har satt dit organiserade knarklangare.

– De har naturligtvis gjort det här tidigare innan vi spanat på dem och skulle säkert ha fortsatt med det om vi inte hade stoppat dem. Det var organiserad smuggling och ingen engångsföreteelse, säger Meelis Tüür.

ANNONS