Nu kokas det kola i en källare på Enskedefältet

KOLA ENSKEDE 2018 DANIEL DIAZ
Pia Larsson och Hanna Franzén kokar kolor på längden och tvären i källarköket.
Köket i källaren i villan på Enskedefältet har förvandlats till en kolaverkstad. Svägerskorna Hanna Franzén och Pia Larsson gör kolor med smaker från trädgården och skogen.
– Grannar och kollegor har fått provsmaka, det var inte svårt att få folk att ställa upp, säger Pia.

Det är som en julverkstad i 80-talsköket i källaren i Enskedevillan. Pia Larsson rör i grytan och håller koll på termometern. Hanna Franzén skär bitar av ett block kola och slår in dem i papper.

De har bråda dagar så här före jul. Till helgen är det Enskedeparkens julmarknad och nästa helg är det dags för Gamla Enskede julmarknad då de är på plats. Det lilla kolakokeriet är alldeles nystartat, men har redan fullt med beställningar.

– Just nu jobbar vi varenda kväll och helg, säger Hanna Franzén.

Hon bor i huset på Enskedefältet och hennes svägerska Pia Larsson bor i Enskede gård. Idén att starta ett kolakokeri växte fram i våras.

– Jag får en massa idéer, men det blir sällan något av dem. Pia är er en doer. Vi har intresset för bakning gemensamt och vi hade länge velat starta något eget och pratat om brödbak, men det skulle krävas större utrymme. Så kom vi på att det här med kolor kanske kunde vara något,säger Hanna Franzén.

Kolan säljs i stavar som väger 50 gram styck. Här är det äpple- och kanelkola som paketeras.

Använder frukt och bär från trädgården och skogen

Köket i källaren användes som tillagningskök av en matskribent som tidigare bodde i huset på Enskedefältet. Hanna och hennes familj hade tänkt göra om det till tvättstuga, men nu kom det väl till pass.

Hanna och Pia började testa sig fram med en massa olika smaker. Det var viktigt att det var ekologiska råvaror och de ville gärna ha lokala leverantörer. De ville ta vara på frukt och bär från trädgården och skogen.

– I somras testade vi med rabarber som blev en lyckoträff. Vi gjorde med hallon, jordgubb, aroniabär och sedan blev det äpplen och päron. Vi vill anpassa sakerna efter säsong. Familj, grannar och arbetskamrater fick provsmaka, det var inte svårt att få folk att ställa upp, säger Pia Larsson.

De gör puréer och torkar bären som de smaksätter kolorna med. Nu till jul gör de en kola med torkade lingon och kryddor som ingefära och nejlika. Dessutom gör de ljuvliga kolasåser med smaker som äpple och kanel, saltlakrits eller choklad och apelsin.

Gör allt själva

Tidigare hade de mest kokat kola som julgodis.

– Vi tänkte att koka kola kan väl inte vara så svårt, men det är ju ett hantverk. När vi skalade upp fungerade inte proportionerna. Men vi försöker att inte kasta något. Blir det inte bra, går det att använda som kolasås till familjen, säger Hanna.

De gör allt själva – från att ta fram smaker och koka kolan till att göra etiketter, sköta hemsidan och sociala medier. Just nu är det Pia som kokar kola och Hanna som står för det andra. Samtidigt har de båda vanliga jobb.

– Barnen tycker det är roligt att ha en kolaverkstad i källaren och kommer gärna ner för trappan för att smaka eller hjälpa till, säger Hanna.

Kolastängerna säljs på lokala ställen som Matateljén i Enskede och blomsterbutiken i Årsta och snart även via hemsidan.

– Vi vill att det ska vara småskaligt. I framtiden kanske vi kan ha öppet här i källaren en kväll i veckan.

Fakta

Tre tips för lyckad kola

  • Använd en  bra termometer. Kulprov är bra, men det räcker inte. Det finns smarta slevar som också har en termometer, då kan man röra och hålla koll på temperaturen på samma gång.
  •  Använd en tjockbottnad kastrull så att kolan inte tar fast. Ha gärna ett par rejäla grillvantar så att du inte bränner dig.
  • Var inte rädd för att pröva dig fram och testa olika smaker. Det bli sällan fel, enligt Hanna och Pi., Om kolan blir för lös går den att koka om. Blir den för hård går den att göra kolasås av.
Fakta

Enskedeverkets äpple- och kanelkola

2 dl äppelmust/råsaft

2,5 dl strösocker

1/2 dl glykossirap

2,5 dl grädde

1 msk citronsaft

50 g smör

1/2 tsk kanel

 

Koka upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Rör då och då. Vid 127 grader är kolan seg och bra, me gör kulprov för säkerhets skull. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper i. Låt kolan svalna innan den skärs upp.