Köken är fulla av kackerlackor

Nu tar kackerlackor över hela hus i Stockholm.

Förra året invaderade krypen flerbostadshus, stödboenden och studentkorridorer.

– Hur länge ska vi behöva leva så här? säger hyresgästen Sucdi Haji Daits.

Skåpen i Sucdi Haji Daits kök gapar tomma. Matvaror och husgeråd förvaras i väskor eller mitt på köksbordet, noggrant förslutna i plastpåsar. I kackerlacksfällorna sprattlar ett tiotal kackerlackor. Så har familjen haft det i över två år.

– Det är jobbigt att leva så här, säger Sucdi Haji Daits.

Hela fastigheten på Mjölbyplan i Rinkeby är drabbad och lägenheterna saneras ungefär en gång i månaden, ibland oftare.

Förra året gjorde företagen Anticimex och Nomor över 1 250 saneringar i staden. Många gäller samma hus där kackerlackor har tagit över och vägrar försvinna. Storsaneringar av hela trapphus görs varje vecka.

Även hyreshus i Farsta, Bandhagen, Spånga, Bromma och Akalla har haft stora problem. Andra exempel är två stödboenden och ett studentboende i söderort, enligt statistik från de kommunala bostadsbolagen. Och det är inte bara hyresrätter som drabbas.

– Det kan drabba vem som helst och det finns överallt, även mitt i citykärnan, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.

Är byggnaden i dåligt skick sprider sig skadedjuren extra lätt.

– Dessutom kan de gömma sig i sprickor i kaklet så att de inte upptäcks förrän det är för sent, säger Håkan Kjellberg.

Och då kan det dröja innan man får bort dem, som på Mjölbyplan.

Varför tar det så lång tid?

– Tyvärr räcker det med att en hyresgäst i ett flerfamiljshus inte öppnar vid sanering för att det ska dra ut på tiden, säger Andreas Olsson, operativ driftchef vid Nomor.

Förra året upprättade Stockholmhem nya rutiner för hur de ska göra om de inte blir insläppta. De kan bland annat begära handräckning hos Kronofogden.

Staffan Agesand, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen, tycker att det är oacceptabelt att det tar över två år att bli av med skadedjur i fastigheter.

I hyreslagen räknas ohyra som en brist i boendet, som hyresgästen kan ha rätt till ersättning för. Hyresgästföreningen brukar rekommendera 25 procent i nedsättning för kackerlackor.

– Hyresvärden kan åka på att återbetala en stor del av hyran så länge som problemen pågått. Det kan bli en dyr historia, särskilt om flera hyresgäster är drabbade.

Grannarna Shamsa Mahamuud och Sucdi Haji Daits har levt med kackerlackorna i över två år. Efter varje sanering får inte gravida eller små barn vistas hemma under 24 timmar.

Fakta

Följer med maten hem

Kackerlackor trivs bäst när det är varmt och fuktigt.

De är aktiva på natten och kan därför vara svåra att upptäcka.

Folk får med sig kackerlackor hem via varor från den lokala livsmedelsbutiken, vid hemresa från utlandet eller när de skickar efter mat på nätet.

Det är också vanligt att skadedjuren sprids till bostäder från en restaurang i huset.

Källa: Naturhistoriska riksmuséet, Anticimex