Min lokala hjälte

Köket med bästa miljötänket

Personalen delar på priset. Övre raden från vänster: Joakim Andersson, Michael Bäckman, Stefan Nilsson, rektor Tommy Hellsten. Nedre raden från vänster: Helena Bäckman, Tari Sharif, Khandan Jebouri.  Foto: Jani Pirttisalo
Personalen delar på priset. Övre raden från vänster: Joakim Andersson, Michael Bäckman, Stefan Nilsson, rektor Tommy Hellsten. Nedre raden från vänster: Helena Bäckman, Tari Sharif, Khandan Jebouri. Foto: Jani Pirttisalo
Trots två prestigefyllda nomineringar i White Guide Junior blev Annerstaskolan utan pris. I alla fall nästan.

Skolan prisades oväntat på samma gala av ­organisationen Krav för sin hållbarhetssyn.

Annerstaskolans kock Michael Bäckman hade nominerats till Årets skolkock och skolan var nominerad i kategorin Årets skolrestaurang. Inget förstapris blev det, men ändå väl hedrande placeringar i årets White Guide Junior.

Tävlingen hölls för första gången med inriktning på skolmat.

– Jag hamnade på andra plats och skolan på åttonde plats, vi är ändå väldigt nöjda. Vi fick högst matpoäng och oerhört bra respons på hur vår mat smakade, säger Michael Bäckman.

Men Annerstaskolans tidigare prisade kök och kock behövde inte åka hem tomhänta. Nu fick skolan ta emot priset för Årets hållbara offentliga gastronomi från organisationen Krav under samma gala.

– Det var faktiskt oerhört oväntat men också oerhört kul. Krav säger att man ska förena måltiden med en tydlig strävan efter hållbarhet i den egna verksamheten, det har vi lyckats med bra, säger Michael Bäckman.

2009 fick skolan Arla Foods guldko för bästa matglädjeskola.

– Det kan väl kallas matbranschens Oscar, säger Michael Bäckman.

2010 utnämndes han till Årets skolkock av Stora måltidsdagen som arrangeras av tidningen Magasin Måltid. Och i fjol blev det en silvermedalj för Michael Bäckmans lag i Tyskland under mat-OS, där flera kommuner från Sverige deltog i samma lag.

Vad kan man göra mer för skolmaten nu?

– Vi jobbar med hjärnan hela tiden, vi arbetar med hur barnen blir mätta, inte bara att de ska bli det. Det skapar en bra grund och ett matintresse. Vi har fler planer om hur vi ska profilera oss, men jag kan inte avslöja något mer ännu, säger Michael Bäckman.

Fakta

Priser i sex ­kategorier

En handfull anonyma krog­recensenter från White Guide Junior har åkt runt till över 250 skolkök i Sverige.

Vinnare har utsetts i klasserna Årets skolrestaurang, Årets skolkock, Årets kostchef, Årets gastronomiska rektor, och Årets Skolmatskommun.

Källa: www.whiteguide.se