Kokos kan ersätta konstgräs

Korkfyllningen på konstgräsplanerna i söderort kommer kanske bytas ut mot kokosskal.
Korkfyllningen på konstgräsplanerna i söderort kommer kanske bytas ut mot kokosskal.
Fotbollsplaner som doftar Hawaiian tropic eller bounty? Nu testas om kokosskal kan bli ett nytt miljövänligt alternativ till korkfyllning.

Som Lokaltidningen Mitt i Söderort tidigare berättar testas korkfyllning som alternativ till gummi på fem konstgräsplaner i söderort. Syftet är att undvika att miljöfarliga mikroplaster läcker ut i naturen.

Det miljövänliga korkfyllningen har dock inte fungerat som man har hoppats så du diskuterar Stockholms stad om man ska ta bort den.

– Det är inte helt spikat än, men vi för samtal om det, säger Hans Eriksson, idrottsplanerare idrottsförvaltningen.

Hur gör man rent konkret om man vill ta bort den?

– Man dammsuger upp den.

Vad ska ni i så fall fylla planerna med istället?

– Det pågår en diskussion om det. Det kan bli mer det traditionella material som vi använt tidigare som gummi och plast. Men det pågår också en utveckling och det dyker hela tiden upp mer naturliga eller miljövänliga material som kan användas.

Pågår det några tester nu?

– Ja, vi testar tillsammans med utbildningsförvaltningen om man kan använda kokosskal istället för kork. Det finns på några skolgårdar i innestan men det har inte legat så lång tid än.

Nu ska staden bland annat prova hur bra det går att studsa och rulla bollar på kokosplanerna och om det blir statiskt, samt om planerna är svåra att sköta.

Luktar det kokos om bollplanerna?

– Det vet jag faktiskt inte.

Fastighetskontoret och leverantören av konstgräs diskuterar nu hur de ska gå vidare med korkfyllningen. Vad det skulle kosta att ta bort den är inte klart.

Fakta

Här diskuterar man om man ska byta ut korkgräsplanerna

Bagarmossens BP

Hammarbyhöjdens IP

Gubbängens BP

Solberga BP

Västberga IP

Källa: Idrottsförvaltningen