ANNONS

Köksbryggeriet skulle önska gårdsförsäljning

Christofer Fjellner (till höger) besökte Köksbryggeriet för att prata om gårdsförsäljning.
Christofer Fjellner (till höger) besökte Köksbryggeriet för att prata om gårdsförsäljning.
Det har länge förts en intensiv debatt om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol från mikrobryggerier och vingårdar.
I fredags var Christofer Fjellner (M), Europaparlamentariker, på Sundbybergs Köksbryggeri för att prata med bryggarna om det nya förslaget.
– Jag tror att alla tillverkare skulle önska gårdsförsäljning om de fick, säger Peter J Bergholtz, Bryggare och VD.
ANNONS

Sverige är det enda land i EU som i dag inte tillåter gårdsförsäljning av alkohol. Men det kan bli ändring på det. 2 maj ställde sig en majoritet i riksdagen bakom ett förslag som ska göra gårdsförsäljning tillåten.

I fredags besökte Christofer Fjellner, Europaparlamentariker för Moderaterna, Köksbryggeriet i Sundbyberg för att diskutera förslaget.

Utvecklingen hämmas av att det är svårt för producenterna att nå ut med sina produkter

Christofer Fjellner

– Det finns fler än 160 vingårdar och 250 bryggerier i Sverige. Men utvecklingen hämmas av att det är svårt för producenterna att nå ut med sina produkter. Gårdsförsäljning är bra för turism, jobb och ekonomin utanför storstäderna, men bidrar också till att städer blir mer levande, säger han.

Även Peter J Bergholtz, Bryggare och VD på Sundbybergs Köksbryggeri, är positiv till planerna, men menar samtidigt att Systembolaget måste finns kvar.

– Jag tror att alla tillverkare skulle önska gårdsförsäljning om de fick. Vi vill inte konkurrera med Systembolaget och är i grund och botten positiva till en restriktiv alkoholpolitik, men det fungerar ju i andra länder och borde kunna göra det även här, säger han.

Svårt att nå ut

Ett problem i dag är enligt Peter J Bergholtz att det är svårt för tillverkare att påverka distrubitionen av sina varor.

– Systembolagen har ett lokalt sortiment, men vill man spridas i en större krets så måste man vinna upphandlingar och det är stor konkurrens. Vi har dock ett Systembolag här intill oss som har vår öl, och vi kan serva på plats. Jag tror att förslaget är viktigare för vingårdarna på landet som har svårt att gå runt då besökarna inte kan provsmaka på plats på grund av att man måste köra bil dit, och inte heller kan köpa med sig vin hem, säger han.

Vill man spridas i en större krets så måste man vinna upphandlingar och det är stor konkurrens.

ANNONS

Peter J Bergholtz

Christofer Fjellner har arbetat med frågan om gårdsförsäljning under lång tid och imponerades av den gamla kyrkan där bryggeriet i Sundbyberg ligger.

– Jag tycker att bryggerier som detta visar vilken potential som finns i att tillåta gårdsförsäljning, säger han.

Systembolaget är skeptiska

Systembolaget har dock ställt sig skeptiska till förslaget, som de menar skulle sänka den svenska alkoholpolitik som har bidragit till ett tryggare samhälle och inneburit att färre barn far illa i familjer där föräldrarna dricker för mycket.

– Jag är oroad eftersom gårdsförsäljning skulle öppna dörren för försäljning av sprit, vin och öl för stora som små producenter, både på landsbygd och i storstad. EU-länderna har satt upp gemensamma spelregler och Sverige får inte gynna svenska produkter på bekostnad av produkter från andra länder, säger Magdalena Gerger, VD på Systembolaget i ett pressmeddelande.

ANNONS