ANNONS

Kolgrillen Efendi i Haninge växer – öppnar i Port 73

Ägaren Mustafa Erdinc på Efendi utökar verksamheten och flyttar till Port 73.
Ägaren Mustafa Erdinc på Efendi utökar verksamheten och flyttar till Port 73.
Kolgrillen Efendi i Handen växer och flyttar till Port 73.
Ägaren Mustafa Erdinc Kalkan vill komplettera det grillade köttet med en diger meze-meny.
– Det finns ett tomrum. Det finns inte en enda bra medelhavsrestaurang mellan söderort och Nynäshamn, säger han.
ANNONS

Doften av färskt kolgrillat lamm och nötkött kommer snart att ligga tung över Port 73.

Det blir den lokala köttprofilen Mustafa Erdinc Kalkan, 41, som tar över stängda lunchrestaurangen Nancy’s lokal på handelsplatsen.

Mustafa öppnar sin andra Efendi-restaurang den 15 mars – två år efter att Efendi öppnade i Lill-centrum i Handen. 

Det blir inte bara kött på sydturkiskt vis

Mustafa Erdinc Kalkan

Men den nya Efendi kommer att vara bredare.

– Vi kommer även att ta in ett 15-tal mezerätter och lax på menyn. Vi blir ingen renodlad kolgrill, berättar Mustafa när Mitt i träffar honom på ”gamla” Efendi innan nya öppningen.

Kan du berätta mer?

– Det blir inte bara kött på sydturkiskt vis. Vi kommer att kalla oss för en medelhavsrestaurang, med både kolgrill och meze-rätter, säger Mustafa.

Hur länge har du velat utöka?

ANNONS

– Jag och Port 73 har varit i kontakt med varandra i ett år. I Lill-centrum får jag inte bygga ut för kommunen, vilket jag förstår, det är deras mark. Då blev Port 73 en bättre lösning. Stora sällskap kan parkera bilen helt gratis vilket gynnar oss.

hani, efendi, port 73. Kolgrillen Efendi öppnar ny restaurang i Port 73. Ägare: Mustafa Erdinc Kalkan.

Mustafa Erdinc Kalkans Efendi öppnar upp i nya lokaler vid Port 73 den 15 mars.

Jag åker ner till Istanbul på söndag för att köpa mer bord och stolar

Nya Efendi, som ska heta Efendi 23, kommer få ha öppet till 23 på kvällarna. Sittplatserna blir 60 till antalet mot dagens 30 på Vikingavägen. Dessutom får Efendi 80 uteplatser vid handelsplatsen.

Mustafas kolgrill har blivit en succé i Handen. Inte bara folk från Haninge, utan även Tyresö, Nynäshamn och Solna kommer hit.

Men restaurangen måste ständigt synas, säger Mustafa.

– Vi lägger hela tiden ut bilder på vår Insta. Vi gör reklam. Ni i lokaltidningen har skrivit. Det har gjort att folk tvingas vända i dörren här under vintern. Det blir fullt snabbt på lunchen. Nu hoppas jag de ska slippa vända, säger han.

Hur mycket investerar du i Port 73?

– Jag hoppas landa under en miljon kronor. Jag åker ner till Istanbul inför öppningen för att köpa mer bord och stolar, säger Mustafa.

Ni behåller stället i Lill-centrum?

– Ja, det blir kvar. Det blir ett litet och ett större Efendi.

hani, efendi, port 73. Kolgrillen Efendi öppnar ny restaurang i Port 73. FV: Mustafa Erdinc Kalkan, Atilla Camiloglu, Murat Arslan.

Mustafa Erdinc Kalkan, Atilla Camiloglu och Murat Arslan utökar och flyttar till Port 73.

 

Efendi öppnade i "Lill-centrum" mitt i Handen för två år sedan.

Efendi öppnade i Lill-centrum mitt i Handen för två år sedan.

 

En av Efendis hemligheter för att få fram den bästa grillsmaken, har Mustafa avslöjat, är att de penslar grillspettet med smör.

En av Efendis hemligheter för att få fram den bästa grillsmaken, har Mustafa avslöjat, är att de penslar grillspettet med smör.

 

Efendis väl tilltagna mixtallrik innehåller bland annat grillad kyckling, lamm och nötkött.

Efendis väl tilltagna mixtallrik innehåller bland annat grillad kyckling, lamm och nötkött.

Fakta

Mustafa Erdinc Kalkan om...

…Lill-centrum och Vikingavägen i Handen?

”Det finns verkligen möjligheter att göra något ännu mysigare av kvarteret. Nu finns ju flera ställen att äta på här. Men på kvällarna är det helt mörkt. Bra gatubelysning har saknats i flera år utan att något gjorts åt det och det är synd.”

…var han hittar inspirationen till maten?

”Återkommande resor hem till Istanbul. Oftast åker jag själv. Nu senast besökte jag en av Salt Baes omtalade steak houses” (Salt Bae är en turkisk köttkock som blivit viral för sitt sätt att förbereda och ”smiska” köttet).

…hur bra han Haninge står sig i matväg som förort?

”Haninge är ingen förort. Det är en liten stad. Jag bor själv i Vega. Det är bara att kolla på inflyttningen. Det bor snart 100 000 här. Det finns bra pizzerior, det finns bra ställen att äta kött på. Det enda som saknas i Haninge är en biograf.

…vilka är dina egna favoriter när du inte äter på Efendi?

”Jag vill inte favorisera någon. Men de nya ägarna på Arena pizzeria här i Lill-centrum har vedugnspizza i dag och de är jättebra. Texas Longhorn intill oss är jättebra på kvällarna och står sig bra trots allt större konkurrens från andra hamburgerställen”

ANNONS