ANNONS

Kolkajen ska bli nya Dubai – men planerna får kritik

Under en dryg månads tid har folk fått tycka till om planförslaget för det nya området Kolkajen. Bland annat vill man bygga en konstgjord ö à la Dubai, vilket kritiserats.

Mest positiva till planen tycks simklubbarna vara.
ANNONS

Detaljplaneförslaget för projektet Kolkajen i Hjorthagen har varit ute på samråd.

Nu har Mitt i Östermalm tagit del av de synpunkter som inkommit från berörda myndigheter och organisationer, däribland brandförsvaret, miljöskyddsföreningar, hembygdsföreningar och bostadsrättsföreningar såväl som sjöfartsverket och olika simklubbar.

I hamnområdet som i dag är mestadels obebyggt vill staden bygga mellan 1200 och 1400 bostäder.

Parker, förskolor, handel och andra kommersiella ytor och en vattenarena ingår också i planen. Och så en konstgjord ö ut i Värtans vatten med lägenheter såväl som allmänna ytor.

Överlag är det just planerna på den konstgjorda ön som fått störst kritik under samrådet.

Bland annat påpekas att en förändring av strandlinjen kan skada det historiska landskapet och att det är en förorenad plats, varför man efterlyser ett fördjupat resonemang kring riskerna med en byggnation i vattnet.

Några som främst ställer sig positiva till planen är de simklubbar och simföreningar som har hört av sig. För simidrottens del ser man stora möjligheter med vattenarenan som de hoppas kunna använda för simundervisning, simträning och tävlingsarrangemang.

Den närmaste tiden jobbar planavdelningen med att sammanställa yttrandena som sedan ska presenteras för stadsbyggnadsnämnden.

– Vi presenterar saker som förts fram, hur vi kommer att hantera sådant som kommit fram under samrådet och om vi kommer att göra några ändringar. Sedan fattas ett beslut om den fortsatta inriktningen, säger Martin Schröder, enhetschef på Stockholms stads planavdelning.

ANNONS

2019 hoppas staden kunna börja bygga.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.