Har du koll på vego-typerna?

En del är strikta veganer och väljer bort allt från djurriket av etiska skäl. Andra säger nej tack till kött, men äter fisk. Mitt i har frågat fem Stockholmare om deras vego-matvanor.

Kommer den vegetariska svärdottern på middag på påskafton och du vet inte vad du ska laga? Lugn, Mitt i guidar dig i vegodjungeln och har satt ihop ett gäng finfina recept som garanterat kommer att falla alla vegetarianer, oavsett variant, på läppen.

LÄS MER: Recepten, så lyckas du med den gröna påskmaten


 

Vilken vego-typ är du och varför?

Olivia Eineborg-Schön, 15, Täby
"Jag väljer vegetariskt när jag kan främst av moraliska och etiska skäl. Jag har alltid tyckt om djur och vill inte stödja köttindustrin och medverka till att så många djur behandlas så illa som de gör. Men det är svårt ibland eftersom jag tävlar mycket i alpin skidåkning i länder som inte vet vad vegetarisk mat är. Därför är jag flexitarian. Jag äter aldrig rött kött, men emellanåt fisk eller fågel för att få i mig tillräckligt med protein”.
Alex Aaltonen, 18, Vallentuna
”Mina drivkrafter är tre; min hälsa, omsorg om djuren och miljön. Många har fördomar om vegansk kost, men i en varierad vegansk kost får man i sig alla näringsämnen utan problem. Våra kroppar kan inte riktigt bryta ner kött och det går åt massor av energi. Jag är aldrig sjuk. Man piggare av växtbaserad kost. Jorden påverkas enormt negativt av köttkost. Boskapsuppfödningen i världen släpper ut mer koldioxid än alla fordon i transportsektorn tillsammans".
Carola Magnusson, 54, Solna
”Jag började laga mat i mina barns skola för 20 år sedan och upptäckte att ekopotatisen var godare. För mig handlar det jättemycket om smaken. Idag driver jag flera restauranger med eko-konceptet. Man får tänka till för att få ihop budgeten med dyrare produkter. Jag har blivit oerhört klimatsmart och kastar inte bort något. Jag är inte vegetarian, men äter minimalt med svenskt ekokött. Jag älskar grönsaker i säsong. Varför överhuvudtaget importera blåbär? Låt våra barn längta efter saker i rätt tid.

Deborah Lickfett, 40, Djursholm
" Om man skulle få folk att besöka en köttfabrik, så är jag övertygad om att de aldrig mer skulle äta kött. Djuren lever inte där, de dör där, vilket är hjärtekrossande. Jag skulle personligen aldrig kunna döda en ko eller en kyckling, men jag skulle kunna döda en fisk. Jag känner inte på samma sätt för fiskar. Jag har länge tänkt bli vegetarian, men insett att det är svårare för mig som är fysiskt aktiv att få i mig alla näringsämnen genom vegomat. Jag har inte den tid som krävs. Därför är jag pescetarian."
Minoo Herranen, 61 år, Åkersberga
"Jag hade sådan värk att jag inte klarade av att jobba efter en bilolycka för 17 år sedan. Det som räddade mig var att jag började äta vegetariskt, meditera och träna qigong. En massa mineraler och vitaminer hade runnit ur kroppen med all stress. När vi äter kött påverkas vi av negativ energi eftersom grisen mått dåligt och blivit illa behandlad. Idag äter jag mycket ayurvedisk mat. Kryddor är starkt antiinflammatoriska. Bäst för oss är gurkmeja som påverkar hela kroppen."

Så äter de olika vego-typerna

Det finns idag en rad olika varianter av vego-kost, varav några inkluderar kött eller fisk i mindre mängd. Mitt i reder ut begreppen.

→Vegetarian: Traditionellt är en vegetarian en person som avstår ifrån att äta kött, fisk eller fågel. En strikt vegan varken äter eller använder några som helst animaliska produkter. Det innebär i praktiken helstopp för exempelvis gympaskor i skinn och smågodis som innehåller gelatin. En lakto-vegetarian äter mjölkprodukter, men avstår övriga produkter från djurriket. En lakto-ovo-vegetarian undviker alla animaliska produkter, utom mejeri-produkter och ägg.

→ Fruktarian: En särskilt sorts vegetarian är frukterianen som enbart äter frön, frukter, bär och nötter från växter. Tanken är att man kan skörda växternas frukter utan att skada den enskilda plantan.

→ Flexitarian: Vid sidan av de äkta vegetarianerna finns idag en rad ”fusk-vegetarianer”. Den allra vanligaste vego-typen är enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Axfood ifjol den så kallade flexitarianen eller Stockholms-vegetarianen. En person som har som mål att äta mer vegetariskt, framförallt av omtanke om miljön och klimatet, men som fortfarande äter kött, fisk eller fågel i mindre mängd

→ Pescetarianen: I denna grupp finns även pescetarianen eller pesco-vegetarianen som väljer bort kött och kyckling men äter fisk och skaldjur, ofta i kombination med ägg och mejeriprodukter.

→ Klimaterian: En relativt ny vego-typ vars mål är att äta mat som orsakar mindre utsläpp av växthusgaser till exempel genom att minimera transport och sophantering. En del äter kött, men i mindre mängd, andra väljer helt bort kött.