ANNONS

Kolla – så blir nya Slakthusområdet!

Slakthusområdet
Slakthusområdet blir en del av Söderstaden som flyter ihop med Södermalm.
slakthuset_hallvagen-charkmastergatan_161031
Tunnelbaneuppgångens vid Globen och Tele 2 arena.
Slakthusområdet slakthus
Tunnelbaneuppgången på Hallvägen.
slakthuset slakthusområdet
Det gamla tarmrenseriet förvandlas till en restaurang med plats för 250 gäster. Dessutom blir det mikrobryggeri.
Slakthusområdet slakthus
Exempel på en så kallad fickpark bland bostäderna. Centralparken i mitten av området kommer att bli lika stor som Mariatorget.
Från livsmedelsindustrier till ett levande bostadsområde.
Nyligen presenterades hur nya tunnelbanestationen ska se ut och till våren bestäms vilka som får bygga nya Slakthusområdet.
Staden jobbar hårt på att sälja in området som en kulturell stadsdel med ett rikt krogliv.
ANNONS

Det har pratats om Slakthusområdet ett bra tag nu. Men vad är det egentligen som händer och hur ska det se ut? Mitt i har dykt ner i förslagen, skisserna och utspelen.

Det talades länge om att Slakthusområdet skulle bli en matstad. Köttindustrin skulle vara kvar, det skulle fortfarande vara ett industriområde, men en del skulle bli mer öppet och tillgängligt för omvärlden. Men idén ersattes av planer på en ny stadsdel med många bostäder.

Staden vill dock gärna behålla matprofilen i området.

– Vi tänker att en köttgrossist som finns där nu kanske öppnar en köttbutik. Det är saker som vi inte riktigt kan styra över, men vi ser gärna att man behåller en livsmedelsprofil, säger Daniel Andersson, projektledare.

Kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) vill att kulturen ska sätta prägel på stadsdelen. I olika sammanhang betonar han kulturen när han talar om Slakthusområdet.

– Det är viktigt att sätta fokus på vad det ska vara, man ska inte underskatta vikten av en etikett på vad det kan vara. Sjöstan lider fortfarande av etiketten som ett område dit folk skulle flytta efter att de sålt villan, säger han.

Just Sjöstan används som exempel på hur man inte vill ha det i den kulturlivsundersökning i området som kulturförvaltningen gjort. Staden vill att Slakthusområdet ska bli en mer dynamisk och levande stadsdel.

Hur ska det gå till?

– Det finns en stor vilja och medvetenhet hos fastighetsägarna som vill ha kulturverksamheter. Vi ska låta det växa organiskt och inte göra allt på en gång. Jag ser gärna ett kulturhus eller någon annan större institution i området, säger Roger Mogert.

ANNONS

Områden som ofta nämns i sammanhanget är Köttbyn i Köpenhamn och Meatpacking District i New York.

– Det ligger nära till hands, men vi har inte bara tittat på andra sidan havet, utan även på andra sidan Hammarby kanal. Södermalm är en stadsdel med boende, arbetsplatser och mycket kultur, säger Roger Mogert.

Vissa av de gamla byggnaderna ska vara kvar och stå sida vid sida med ny arkitektur. I våras beslutade fastighetsnämnden att det gamla tarmrenseriet ska bli restaurang och microbryggeri.
För ett par veckor sedan presenterades skisser på den nya tunnelbanestationen. Till våren bestäms vilka som får bygga de 4 000 bostäderna som planeras i den nya stadsdelen.

Det ska också finnas en skola, ett 60-tal förskoleavdelningar, arbetsplatser, handel och kulturliv. Tvärs igenom området går Diagonalen, en bred parkgata som i väster ansluter till Enskede gård och i öster förlängs med en gång- och cykelbro över Nynäsvägen till Blåsut i riktning mot Nytorps gärde. Fem gator förlängs till Enskedevägen – som ska bli en stadsgata med tät bebyggelse utefter vägen – vilket stärker kopplingen till Gamla Enskede. I mitten finns Centrala parken med ungefär samma storlek som Mariatorget.

Inriktningsbeslut för hela Slakthusområdet kommer antagligen att fattas efter årsskiftet. Markanvisning av områdets första etapp bedöms ske i början av 2017. Området beräknas vara färdigbyggt 2030.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.