ANNONS

Kolla in vad som händer i söderort i helgen

julmarknad, genrebild, bild från Taater Moments föreställning GAS
Julmarknad i Bredäng och dystopisk teater i Gubbängen – spännvidden på evenemangen är stor
Robotverkstad i Östberga, barnmusikal i Kärrtorp, julmarknad i Bredäng och dystopisk teater i Gubbängen.
Det är några av tipsen inför helgen i söderort.
ANNONS

Årsta-Enskede-Vantör

Lördag: Pub och kyrka, går det ihop? Absolut – på lördag klockan 19 bjuder Enskede kyrka in till Kyrkpub. Drick ett glas lättöl med tilltugg, lyssna på Årsta ungdomskör, umgås med andra besökare och delta i andakten. ”Skönt häng” utlovas.

Söndag: Skaparkraften glödde när barnen skapade egen teknik i en robotverkstad i Östberga kulturhus i söndags. Nu på söndag är det repris. Alla mellan 12 och 16 år är välkomna till den öppna workshopen, som pågår klockan 13–15, och är kostnadsfri.

Lördag-söndag: Teater Moment i Gubbängen spelar just nu pjäsen ”GAS”, en dystopi från 1918. I den exploderar ett gasverk som förser jordens alla industrier med gas. Överlevande arbetare kräver att ingenjören ska avsättas men ägaren till gasverket vägrar. Georg Kaisers pjäs nådde stor framgång under mellankrigstiden och nu har Teater Moment letat upp den. För regi och bearbetning står Andreas Boonsta.

I helgen ges ”GAS” på lördag kl 19 och på söndag kl 16. Det blir sedan fler föreställningar, t om den 15 december.

Söndag: Requiem förknippas ofta med äldre tiders kompositörer, som Mozart och Verdi. Men det finns moderna dödsmässor också. Britten John Rutters Requiem uruppfördes så sent som 1985. På söndag klockan 16 framförs verket i Stora Sköndals kyrka. Sjunger gör Stora Sköndals kammarkör, Sköndals vokalensemble och Domsöndagsorkestern. Konserten startar klockan 16 och har fri entré.

ANNONS

Fredag: Förskolorna Sjöberget, Flyttfågeln, Örnberget och Grågåsen bjuder in till en ljusmanifestation vid plaskdammen i Aspuddsparken klockan 16.45-18.00. Barnen har själva gjort lyktorna och vill på detta sätt fira den Internationella barndagen och FN:s barnkonvention. Arrangemanget startade i Umeå 2005 och har sedan spritt sig i landet.

Älvsjö

Lördag:  Totoo Trollkarl ger en gratis trolleriföreställning i Älvsjö bibliotek klockan 11.30. Den passar för barn från fem år. Förbokning krävs eftersom antalet platser är begränsade.

Söndag: Älvsjöbon Kristina Paltén sprang genom Iran på 58 dagar, ett äventyr som Mitt i har berättat om i en artikel. Nu visar Park bio i Älvsjö filmen ”Ensam i Iran”, på söndag klockan 19. Kristina Paltén är på plats, och den som vill kan delta i ett samtal efter filmen, på temat tillit. Inträdet är gratis.

Skärholmen

Fredag-söndag: Även denna helg finns chansen för Skärholmsbor att bada bastu vid Sätrastrandsbadet. Där står en tillfällig bastuvagn uppe, alldeles vid Mälaren. Tiderna är:

Fre 16 nov: 15-21 (mixad bastu)

Lö 17 nov: 13-19 (damer)

Sö 18 nov: 13-19 (herrar)

Söndag: Klockan 12–16 är det julmarknad på Jakobsbergs gård i Bredäng. Allt från handmålade julkort och handinbundna anteckningsböcker till silversmide och textilprydnader finns att kika på. Dessutom gräddas våfflor.