De senaste veckorna har stockholmarna kunnat se kometen Tsuchinshan-ATLAS – för första gången på 80 000 år.

Jonas Melander lyckades fånga den på bild under tisdagen och fick flera tusen likes. När han på torsdagen tog sig upp till Vanadislunden igen möttes han av ett helg gäng nyfikna människor.

– När jag kom till Vanadislunden på torsdagen var det säkert 50 personer i övre delen av parken. Det var barnfamiljer och olika personer med kikare. Där fanns även en far och son med en stjärnkikare.

Jonas Melander har bidragit till kometfebern i stan.

Jonas Melander har bidragit till kometfebern i stan.

Privat.

– Den var inte alls lika synlig som i tisdags. Jag fick hålla på en bra stund innan jag hittade kometen igen.

Här syns den över Kairobadet i Upplands Väsby.

Här syns den över Kairobadet i Upplands Väsby.

Tina Jarnling.

En komet är en liten himlakropp i solsystemet som består av is, smuts och gaser. Det finns många i solsystemet, men de flesta är på stora avstånd från solen. Det är när de kommer nära solen som man har chansen att se dem med blotta ögat.

Dan Kiselman, astronom vid Stockholms universitet.

Dan Kiselman, astronom vid Stockholms universitet.

Privat.

– Jag såg den i Stockholm tisdags. Nu är jag nere på universitetets observatorier i Palma och såg den i går igen. Det är en ganska fin komet med rejäl svans, säger Dan Kiselman, astronom vid Stockholms universitet.

– Är man i Stockholm ska man titta västerut efter solnedgången och så ska man stå på en plats utan gatubelysning och med fri horisont. Dessvärre kan månskenet stöka till det en del, men när jag var ute och letade upptäckte jag att det var lättare att upptäcka den om man tittar genom en mobilkamera.

Varför har den ett så krångligt namn?

– Traditionellt är det så att kometen namnges efter den som upptäcker den. I det här fallet är det inte bara enstaka personer som namngett den utan ett projekt vid namn ATLAS. Om det kinesiska förnamnet är efter ett projekt eller en person är jag dock osäker på. Men är du först med att se en komet så namnges den efter dig. Det är inte helt lätt och framförallt svårt att vara först, men lycka till!

Osäker prognos

För nyfikna stockholmare kan vädret göra det svårt att se kometen, men enligt SMHI är det inte helt lönlöst att ge sig ut i helgen.

– Det är lite oklart i dubbel bemärkelse, om jag har förstått det rätt så syns kometen västerut och där har vi rätt täta moln på alla nivåer. Men det finns vissa förutsättningar för att man ska kunna se den från Stockholm. Man kan följa satellitbilder på vår hemsida om man vill se hur vädret utvecklar sig i realtid, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Vill man få en glimt av kometen Tsuchinshan-ATLAS gäller det att passa på nu – annars riskerar man att få vänta i 80 000 år till.