De spanar in framtidens Skärholmen

Värdarna Mona Madal och Samia Sherif spanar in i framtidens Skärholmen, i vr-glasögon.
Värdarna Mona Madal och Samia Sherif spanar in i framtidens Skärholmen, i vr-glasögon.
Värdarna Mona Madal och Samia Sherif spanar in i framtidens Skärholmen, i vr-glasögon.
Värdarna Mona Madal och Samia Sherif spanar in i framtidens Skärholmen, i vr-glasögon.
Vill du ha en titt in i framtidens Skärholmen? Nu finns chansen. I en lokal i centrum finns både byggmodeller och vr-glasögon, som visar hur stadsdelen kommer att se ut när 6 300 nya bostäder byggts.

Skärholmstjejen Mona Madal och Sätratjejen Samia Sherif känner sin stadsdel utan och innan. De har bott här hela livet – 19 år då inte mycket har förändrats vad gäller nybyggen.

Men nu är stiltjen bruten, genom jätteprojektet Fokus Skärholmen. Under åren som kommer ska 6000 nya bostäder byggas. Det blir också nya skolor, förskolor, parker, servicelokaler, lek- och mötesplatser.

– Det är kul att något händer. Jag hoppas bara att allt som byggs inte blir superdyrt, så att man kan bo någonstans här även i framtiden, säger Mona Madal.

Hon och Samia Sherif vet mer än många andra om den omvandling som är på gång. De är värdar i Fokus Skärholmens projektkontor på Portholmsgången 1 i centrum. Hit kan allmänheten komma för att få en bild av hur de nya bostadsområdena kommer att se ut. Detaljerade byggmodeller – både fysiska och digitala – visar hur Mälaräng, Skärholmsdalen, Vårbergsvägen och Söderholmen kommer att se ut.

Mona Madal och Samia Sherif kollar in Vårbergstoppen och området däromkring vid en modell av det framtida Skärholmen.

Mona Madal och Samia Sherif kollar in Vårbergstoppen och området däromkring vid en modell av hur området ska se ut i framtiden.

Dessutom finns vr-glasögon. Tar man på sig dem kan man kan man med blicken vandra runt i tredimensionella miljöer och få en bild till exempel av hur  nybyggena förändrar miljön runt Vårbergstoppen och hur Mälaräng kommer att binda ihop Bredäng med Mälarhöjden.

– Många tycker att det är roligt att titta i dem.Och de åker på turné i stadsdelen också. Varje torsdag cyklar två värdar från Fokus Skärholmen runt med dem mellan t-banestationerna, för att folk ska kunna titta i dem, berättar Samia Sherif, som själv gärna tar en titt i glasögonen.

Och så det kanske allra viktigaste –  besökarna kan tycka till om förslagen till detaljplaner. Samrådet pågår till den 17 oktober. Senast då ska man alltså lämna sina synpunkter.

– Vi har blanketter där man kan skriva vad man tycker och en brevlåda där man kan lägga lapparna. Och så visar vi gärna hur man går in på Stockholms stads webbsida och lämnar sina synpunkter där, säger säger Mona Madal.

De allra flesta som kommer in på kontoret är positiva till att det ska byggas nya bostäder och skolor, berättar de unga värdarna. Men en del är arga också,

– Mest klagomål får vi på att de nya husen kommer att förstöra deras utsikt. En del äldre klagar också på att parkeringar försvinner, samtidigt som de blir äldre och inte kan gå lika långt, säger Samia Sherif.

Cykeln med vr-glasögon åker på turné i stadsdelen varje torsdag.

Cykeln med vr-glasögon åker på turné i stadsdelen varje torsdag.

 

 

 

Fakta

Kolla in modellerna av byggprojekten – och lämna dina synpunkter

Aktuellt: Fokus Skärholmen har utställning i sitt projektkontor. Fysiska och digitala byggmodeller visas och vr-glasögon finns. Man kan också studera detaljplanerna.

Plats: Portholmsgången 1, i Skärholmen centrum.

Öppettider: Ons–fre kl 12–17. Dessutom lör 30/9 och lör 14/10 kl 12–15. Utställningen pågår till och med den 14 oktober.

Rundtur: Håll utkik efter en svart cykel med en stor rosa låda, på torsdagar. Då cyklar två värdar runt i stadsdelen med vr-glasögonen.

Öppet hus: De olika projekten presenteras kl 16–19.30, dessa datum: 2 oktober presenteras Söderholmen, 3 okt presenteras Skärholmdalen, 4 okt presenteras Mälaräng och 5 okt Vårbergsvägen.

Samråd: Samråd om detaljplanerna pågår till och med den 17 oktober. Det innebär att man kan lämna synpunkter på de föreslagna detaljplanerna.

Källa: Fokus Skärholmen